≫ 

Džakarta neće više biti glavna, ali Indonezija nije "probila led": Ove države su menjale prestonice

Razloga za selidbu prestonice je nekoliko - pored stalnih gužvi u saobraćaju, tu je i činjenica da je Džakarta među gradovima koji tonu najbrže na svetu

  • 0
Dzakarta, Indonezija Foto: Shutterstock

Predsednik Indonezije je zvanično podneo parlamentu plan izmeštanja glavnog grada iz Džakarte ne neodređenu lokaciju na indonezijskom delu ostrva Borneo.

Razloga za selidbu je nekoliko - pored stalnih gužvi u saobraćaju, tu je i činjenica da je Džakarta među gradovima koji tonu najbrže na svetu.

- Mi očekujemo da ćemo 2021. godine da udarimo temelje novom glavnom gradu, a 2024. očekujemo da započnemo sa prvom fazom selidbe u novi glavni grad - rekao je prošlog meseca indonežanski ministar za planiranje.

Ostrvo Borneo koje se Indoneziji naziva Kalimantan, najpoznatije je po poslednjim netaknutim prašumama na svetu. Ceo svet je pisao o ovom ostrvu 2015. godine kada su izbili šumski požar koji su se proširili na Singapur, Maleziju i Tajland.

Izgradnjom "glavnog grada od temelja" Indonezija će se naći na dobro uhodanoj stazi. Evo koje zemlje su to već uradile.

Naypyidaw, Nejpjido,Mjanmar Nejpjido, Mjanmar; Foto: Wikipedia/ Tetsuya Kitahata/ DiverDave

Nejpjido, Mjanmar (2005)

Zvanično - glavni grad Mjanmara premešten je jer je stara prestonica Jangon postala suviše prometna i imala preveliki broj stanovnika, ali je u igri moglo da bude više faktora.

Nejpjido je izgrađen u centralnom delu zemlje - ovo vlastima omogućava bolju kontrolu nad udaljenim regijama u kojima češće izbijaju pobune.

Mnogi veruju da je pravi motiv za selidbu bio nepristupačni teren koji okružuje novi glavni grad, a vojnoj hunti koja vlada zemljom od 1962. godine, pruža zaštitu od pobunjenika - ali i stranih intervencija.

Putraja, Malezija (2002)

Grad Putraja je administrativni centar Malezije, ali Kuala Lumpur ostaje zvanična i kraljevska prestonica.

Iako nije prestonica, grad mnogi opisuju kao čudo arhitekture.

Kazahstan, Astana Astana, Kazahstan; Foto: Tanjug / AP

Astana (Nur-Sultan), Kazahstan (1997)

Gradnja Astane, nazvane prema kazahstanskoj reči za "glavni grad", počela je 1997. godine po nalogu tadašnjeg predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Brzo je postala jedan od najmodernijih gradova u Centralnoj Aziji - sa obiljem potpuno novih zgrada.

Ostavka Nazarbajeva početkom ove godine navela je kazahstanske vlasti da ga preimenuju u Nur-Sultan.

Abudža, Nigerija Abudža, Nigerija; Foto: Wikipedia/Eman007, Shiraz Chakera, Tjmoel

Abudža, Nigerija (1991)

Glavni grad Nigerije preselio se iz Lagosa u Abudžu 1991. godine kako bi se stvorio grad u kom ne dominira ni jedna od tri glavne etničke grupe u zemlji - Joruba, Igbo i Hausa-Fulani.

Ali promena je bila motivisana i infrastrukturnim problemima u Lagosu. Broj stanovnika stare prestonice porastao je sa 1,4 miliona ljudi 1970. godine na 21 milion prošle godine, kako se procenjuje.

Islamabad, Pakistan (1967)

Glavni grad Pakistana takođe je izgrađen u sklopu pokušaja da se bolje integriše zemlja.

Karači je bio administrativni centar od proglašenja nezavisnosti Pakistana 1947. godine. Ipak, do selidbe je došlo zbog oskudice u vodi i pustinje koja okružuje staru prestonicu.

Brazilija, poredjenje gradova Brazilija, Brazil; Foto: Pixabay

Brazilija, Brazil (1960)

Rio De Žaneiro, najslavniji brazilski grad, bio je glavni grad ove zemlje još od 17. veka.

Ali šezdesetih je izgubio status jer je na Brazilskoj visoravni u centralno-zapadnoj oblasti zemlje izgrađena Brazilija.

Odluka da se prestonica preseli iz Rija doneta je još 1891. godine, jer su brazilske vlasti želela bolje da integrišu zemlju i istovremeno zaštite vlastita leđa, pošto je Rio istorijski ranjiv za napade sa mora.

Kezon Siti, Filipini (1948)

Kezon Siti je osvojio i izgubio čast da bude glavni grad Filipina: osnovao ga je i proglasio prestonicom tadašnji predsednik Manuel Kezon četrdesetih.

Ali mnoge funkcije nacionalne vlade ostale su u Manili koja je 1976. godine povratila status glavnog grada iz praktičnih razloga.

Parlament Australije, Kanbera Parlament Australije u Kanberi. Foto: Wikipedia/JJ Harrison

Kanbera, Australija (1927)

Australijskih glavni grad izgrađen je kao kompromis dva najveća grada koja su želela tu čast - Sidneja i Melburna.

Iako je odluka doneta 1908. godine, parlament se u Kanberu preselio tek 1927. godine.

Dan republike Indije Nju Delhi, Indija; Foto: Tanjug/AP

Nju Delhi, Indija (1911)

Kalkuta je godinama služila kao glavni grad teritorije pod britanskom vladavinom u Indiji. Ali 1911. godine, glavni grad je preseljen, uglavnom zahvaljujući otporu prema britanskoj vladavini u bengalskoj oblasti oko grada.

Novi glavni grad izgrađen je u blizini starog grada Delhija koji je bio prestonica Mogulskog carstva od 1648. do 1857. godine.

(Telegraf.rs/BBC na srpskom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA