• 10

Misteriozni grob izronio iz srpskog jezera: Na njemu piše prezime Vučinić i broj 1913 (FOTO)

Ovo veštačko jezero je nastalo izgradnjom brane Grančarevo na reci Trebišnjici blizu grada 1968. godine. Brana je visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara

  • 10

Kad se od Gacka krene kroz Bileću, ka Trebinju i Herceg Novom, odjednom ispred očiju "pukne" nepregledna vodena površina - Bilećko jezero. Nalazi se na reci Trebišnjici u Republici Srpskoj. Ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera jeste način na koje je nastalo i velika tajna koju krije.

Ovo veštačko jezero je nastalo izgradnjom brane Grančarevo na reci Trebišnjici blizu grada 1968. godine. Brana je visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara.

Na dnu jezera nalaze se napuštena sela, koja su evakuisana prilikom gradnje hidrocentrale Trebinje I.Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Upravo je ova fotografija nastala tamo. Pre nekoliko godina napravio ju je Vladimir Čubrilo, kada se jezero bilo povuklo. Ove godine ono je nadošlo, a isti grob je duboko u njemu.

- Grob Vučinić (ime nečitko)... Upokojio se 1913. godine. Povlačenjem vode izronilo je groblje. Često zamišljam kakav bi Bileća bio grad da se širila ovde, na reci Trebišnjici, današnjem jezeru. Stariji ljudi pričaju da su imali sve, težak život, ali i ribu, voće, povrće, čist vazduh. vodu i slobodu. Kada se počelo sa radovima na pravljenju brane morali su da napuste svoja ognjišta. Da li je već tada Bileća počela da se iseljava? Ostaje samo spomenik koji povremeno izađe iz vode da baci pogled na svoju zemlju pa se opet vrati svojoj reci Trebišnjici - napisao je on uz fotografiju.

Na dnu ovog jezera krije se zapravo čitavo jedno naselje koje u sebi čuva duh prošlosti, i koje bi moglo da ispriča gomilu neverovatnih priča.

Zbog izgradnje brane Grančarevo na Trebišnjici i stvaranja akumulacionog Bilećkog jezera, manastir Kosijerevo premešten je na novu lokaciju u selo Petrovići u Banjanima. U svom posedu ovo svetilište imalo je oko 3.000 hektara zemlje, svoje mlinove, a u sklopu porte nalazila se i bolnica.

Posle 1946. godine bivša komunistička vlast oduzela mu je gotovo celokupnu imovinu, a posle premeštanja manastiru je ostala samo nevelika porta i pola hektara neplodne zemlje.

Što se Bilećkog jezera tiče, ono kao i celi sliv Trebišnjice, obiluje izuzetnim lokalitetima za ronjenje. To jezero je izuzetno popularno kod sportskih ronilaca koji u njegovim dubinama mogu da vide čitavo jedno mesto - kuće, puteve, crkve, groblja, ali i fantastični kraški podvodni reljef.

Pored ronilaca, Bilećko jezero je i omiljena destinacija ribilovaca.

Ali ne samo njih - tu mnogi Bilećani i putnici namernici vole da se brčnu leti, jer imaju utisak kao da su na moru - koje ima slatku vodu.

VIDEO: Devetogodišnjak pronašao ljusku zbog koje ga ceo svet danas diže u nebesa

Pogledajte video: 10 skrivenih jezera u Beogradu

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ljuta

    Nemam zeludac za sve sto srbi precutkuju,gutaju i prelaze preko svega.zapitamo li se ikad sta ostavljamo u amannet i kome.

  • Brana

    Mene zanima da li u staroj Jugi postoji potopljeno hrvatsko selo ili groblje,crkva ili muslimansko ili su se potapala samo srpska?

  • Roki

    Jezero nikad nije bilo vece nego ove godine. Tako da je ovo stara vest neka..

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima