• 15

U toku je najduži let u istoriji vazduhoplovstva, traje 19 sati bez pauze između Njujorka i Sidneja

U avionu je svega 40 putnika, nema sletanja radi dopune goriva, a vremenska razlika je čak 15 sati

  • 15

Njujork i Sidnej od juče su povezani direktnom avio-linijom bez sletanja, koja će oboriti sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi.

Avion Boing 787-9, u kome će se nalaziti 40 putnika, preleteće 16.000 kilometara bez sletanja i dopune goriva. Osoblje i putnici morali su da prođu posebne mentalne i fiziČke testove izdržljivosti.

Na prvom od tri "super duga" probna leta, naučnici će pratiti efekte 19-časovnog leta, odnosno kako će putnici da to podnesu.

Australijski nacionalni prevoznik "Qantas" planira ove godine još dva ovakva leta. Avion bi trebao da sleti u Sidnej u nedelju ujutro.

Letovi kompanije "Singapore Airlines" koji saobraća iz Singapura za Njujorka do sada je držao rekord. Broj putnika na letu od Njujorka do Sidneja je ograničen kako bi se minimalizirala potrošnja goriva i omogućilo da avion preleti 16.000 kilometara bez ponovnog punjenja.

Naučnici iz dva australijska univerziteta biće u letelici kako bi pratili obrazac spavanja putnika, granicu izdržljivosti i potrošnju hrane. Piloti će nositi uređaj koji prati njihove moždane talase i budnost.

S obzirom na 15-satnu vremensku razliku izmedu Njujorka i Sidneja, učinak ovog putovanja biće pomno praćen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Cobi

    Nije pitanje kako će putnici izdržati, već kako će avion, piloti i profesori izdržati ???

  • Nikodin

    Možeš se dva puta napit i otreznit.

  • Sallee

    Beograd -Bar 2 dana mi smo vec postavili rekord.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima