• 2

U sanduku "Luj Viton" vrednom više od 11.000 dolara držali kukuruz za kokoške

Veruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici

  • 2

Sanduk luksuznog francuskog brenda Luj Viton, star 150 godina, pronađen je kod starijeg para iz Ukrajine koji je u njega odlagao kukuruz za kokoške ne znajući stvarno bogatstvo ovog predmeta.

Aleksandar i Aleksandra Sokranjić iz sela Mokhnach nisu mogli ni da pretpostave kakav artefakt čuvaju u kući. Ipak, sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje različitih stvari. Veruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici. 

Ukrajinski penzioneri tako su godinama premeštali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije prosvetlio. Njih dvoje u početku nisu ni pokušavali da prodaju sanduk, već su ga odmah odneli u lokalni etnografski muzej. Direktor muzeja Maksim Bulakh ispričao je za ruske medije da je proverio autentičnost sanduka u butiku Luj Viton u Kijevu.

Kofer Luj Viton

Printscreen/Ruptly

Tada je saznao da je sanduk verovatno proizveden početkom 1880. godine i da bi mogao da košta najmanje 11.000 dolara. To bi bila ogromna svota novca za dva penzionera, ali artefakt bi zapravo mogao doneti mnogo više novca na aukciji, s obzirom na to da iza sebe možda ima prilično uzbudljivu istoriju. Neke sanduke brenda Luj Viton aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara. Bulakh veruje da je baš ovaj sanduk nestao u ruskom carskom vozu koji je na području Ukrajine izleteo iz šina 1888. godine.

U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar III pridržao krov kočije svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobegne. Tada su uspeli da spasu i ovaj sanduk.  

Međutim, ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je takođe kao trofej mogao doneti kući vojnik sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svetskog rata. Dok čekaju na aukciju i novac od starog sanduka francuskog brenda, Aleksandar i Aleksandra zamenili su sanduk limenim loncem koji takođe dobro čuva hranu za njihove piliće.

(Klix.ba/Klix.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seljače

    Kolko su onda jajca od tie kokoške što su si jele kukuruz iz taj sanduk koštala?

  • Milan

    Ili ne umeo ili nemao isto ti je

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima