• 0

Amerikanci napravili kapu koja štiti sluh pasa na ratištu

Vojska se vodila činjenicom da naizgled bezopasni zvuci mogu da izazovu probleme čovekom najboljem prijatelju

  • 0

Američka vojska razvila je specijalnu kapu za zaštitu sluha vojnih pasa od prodornog zvuka eksplozija i drugih jakih zvukova borbi.

Sistem zaštite od gubitka ili oštećenja sluha pasa nazvan Canine Auditory Protection System (CAPS), razvijen je na inicijativu Kancelarije za vojna istraživanja u saradnji sa kompanijom Zeteo Tek i penzionisanim oficirom mornarice koji sada radi na Univerzitetu u Sisnsinatiju.

Oni su se vodili činjenicom da naizgled bezopasni zvuci mogu da izazovu probleme čovekom najboljem prijatelju, koji koristi svoj osetljivi sluh da bi shvatio svet oko sebe.

- Čak i kratak let helikopterom može da utiče na sluh psa, što za rezultat može da ima loše performanse i nesposobnost da čuje komande, a to može da ugrozi misiju. ova nova tehnologija štiti psa tokom misija i može da mu produži radni vek - naveo je u saopštenju dr Stiven Li, naučnik u Kancelariji za vojna istraživanja.

Izgleda kao kapuljača

CAPS izgleda kao kapuljača koja leži neposredno uz glavu psa, što mu pomaže da ravnomerno rasporeduje pritisak kako bi stajao na mestu bez ikakvih traka, prenosi ArmiTajms.

Sistem je izrađen od lakog materijala za akustičnu apsorpciju visokog kvaliteta, kako bi blokirala neželjena zvuke.

Materijali od kojih je izrađena su fleksibilni kako bi kapa bila udobna i kako bi prianjala uz uši psa.

Debljine je 2,5 centimetara i dizajnirana tako da može da se kombinuje sa kacigama, naočarima i drugim zaštitnim materijalima za pokrivanje glave vojnog psa.

- Vojni radni psi su jedno od najvećih psiholoških sredstava u ratu protiv terorizma i svakodnevno štite naše vojno i civilno stanovništvo - rekao je štabni narednik Rajan Borjas.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima