≫ 

Glečeri na Novom Zelandu menjaju boju: Crvene se, a razlozi su pogubni

Velike olujne prašine primećene su u Australiji

  • 1
Novi Zeland

Foto: Pixabay

Kada na južnoj hemisferi počne leto, na istočnoj obali Australije kreće sezona požara. Zgrade nestaju u plamenu, koale i druge životinje stradaju u šumskim požarima, a trenutno su gusti oblaci dima prekrili australijsku saveznu državu Novi Južni Vels. Posledice tih požara su dalekosežne, i osećaju se čak na Novom Zelandu.

Poznati naučni portal, Science Alert, izveštava da je Liz Karlson prva opisala te pojave.

- Prilično je neobično videti da se uticaj požara može osetiti na toj udaljenosti. Našim glečerima ne trebaju nove neprilike, jer su već sada vrlo ugroženi. To je uticaj klimatskih promena, koji može stvoriti nesagledive posledice, koje ne smemo ignorisati -  napisala je na svom blogu Young Adventuress.

Požari u Australiji

Požar u Australiji Foto: Tanjug/AP

Ipak, u ovom trenutku, ne postoji jasno definisan uzrok crvenog obojenja glečera. Govoreći na vestima lokalne televizije Staf, jedan od naučnika je govorio da bi to zapravo mogla biti garež i čestice dima koje vode poreklo od spaljenog drveta. Međutim, to bi mogla biti i crvena prašina koju je iz Australije podigao vetar, što je i ranije primećivano. Australijsko je bogato oksidima gvožđa, čije su čestice crvene boje.

Osim burnih požara, u Australiji su primećene i velike olujne prašine; prošlog meseca u mestu Milduri u državi Viktorija okolna atmosfera je postala jarko crvena, dok se temperatura popela u isto vreme na 40 stepeni Celzijusa (104 stepena Farenhajtove skale).

Bez obzira da li je crveni nanos na netaknutim planinama Novog Zelanda prašina, garež ili nešto potpuno drugo, Bnaučnici objašnjava da mora da postoji savršena kombinacija vremenskih faktora da bi oblaci prašine prešli Tasmansko more.

- Za početak treba da postoji imati dim ili prašina u vazduhu. Što dalje dovodi da vetar ima vrlo precizan smer. Mislim da, ukoliko se ubuduće pojave dva ovakva fenomena istovremeno, možemo biti sigurni da naše glečere boji prašina dospela iz Australije - rekao je Kris Brandolino, naučnik sa nacionalnog novozelandskog Instituta za istraživanje vode i atmosfere.

Video: Pohvala ludosti: Izveli neviđeni spust niz Mon Blan preko glečera

(D.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mima

    9. decembar 2019 | 08:01

    prirodne lepote nam polako nestaju, uticaj coveka delimicno, a kad nestanu prirodne cari i lepote nestace i covek, tuzno, pretuzno za najlepsu planetu u svemiru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA