Naučnici analiziraju novootkrivene planete, meke su kao šećerna vuna

Superprozračni svetovi redak su oblik planeta, naučnici su pronašli tek petnaestak

  • 1

Astronomi su nedavno detaljno analizirali jednu novootkrivenu kategoriju planeta koje postoje u svemiru - superprozračne svetove (eng. super-puff planets).

Od svih egzoplaneta koje smo dosad otkrili, samo ih je nekolicina, manje od 15 njih, prozračna. Astronomi su proučavali tri mlade prozračne planete koje orbitiraju oko zvezde koja je od nas udaljena oko 2.600 svetlosnih godina. Te planete su velike skoro kao Jupiter, ali imaju manje od 1% njegove mase.

To znači da imaju neverovatno malu gustinu, toliko su lagane da su ih astronomi uporedili sa šećernom vunom, piše Science Alert.

Tri spomenute prozračne planete kruže oko zvezde Kepler 51. Otkrivene su 2012. godine, ali je tek 2014. uočena njihova neobično niska gustina. A sada su naučnici, pomoću svemirskog teleskopa Hubblea, otkrili što se zbiva u atmosferi ovakvih neobičnih planeta.

Astronomi su neko vreme analizirali podatke o sastavu atmosfera planeta Kepler 51 b i Kepler 51 d, a kada su dobili konačne rezultate, shvatili su da im atmosferu skriva neprozirni sloj, koji se nalazi na visokoj nadmorskoj visini tih planeta.

- Nismo odmah shvatili šta se tu događa. Očekivali smo da ćemo pronaći vodu, ali na kraju nismo mogli da uočimo trag ni jednog molekula - rekla je naučnica Jessica Libby-Roberts sa Univerziteta Colorado Boulder (UC Boulder).

Odgovor su potražili u računarskim modelima, odnosno u simulacijama koje su prikazivale kakvi su atmosferski uslovi mogući na prozračnim planetama vrlo niske gustine koje prekriva neproziran sloj. Rezultati su ukazivali na atmosferu vodonika i helijuma, s visokim nadmorskim slojem metana.

Mlade planete

 

Budući da su planete oko zvezde Kepler 51 u ranoj fazi razvoja, možda je ovo njihovo stanje koje podseća na šećernu vunu samo privremeno i kasnije će postati mini Neptuni, najčešći tip planeta u galaksiji, kog začudo nema u našem Sunčevom sistemu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA