• 0

Otkrivena najstarija šuma na svetu: Nastala pre 385 miliona godina, možda se zna i šta ju je ubilo

Fosilizirano korenje, tragovi drevnog krajolika, pripadalo je drveću sa stablom i lišćem, slično onome što i danas vidimo

  • 0

Dokaz o najstarijoj šumi na svetu, koja datira još od pre 385 miliona godina, otkriven je u napuštenom kamenolomu u američkoj saveznoj državi Njujork, pokazuje nova studija objavljena u časopisu "Karen Bajolodži".

Fosilizirano korenje, tragovi drevnog krajolika, pripadalo je drveću sa stablom i lišćem, slično onome što i danas vidimo, piše u studiji, prenosi CNN.

Nalaz je otkriven u mestu Kairo, oko 60 kilometara južno od Olbanija. Dosad su naučnici smatrali da je najstarija fosilizirana šuma u Gilboi, takođe u Njujorku, ali ova u Kairu je dva ili tri miliona godina starija i znatno se razlikuje.

Zvaničnik Državnog muzeja Njujorka prvi je uočio veliku strukturu u obliku korena na dnu kamenoloma.

Kristofer Beri, koautor studije i paleobotaničar na Univerzitetu Kardif u Velikoj Britaniji, rekao je za CNN da je bio pomalo skeptičan kad je prvi put posetio nalazište. Smatrao je da bi to moglo biti moderno drvo koje je izraslo u steni i kasnije bilo uklonjeno. Nakon pobližeg pregleda uzoraka tla, istraživači su brzo potvrdili da se radi o otisku nečeg mnogo starijeg, preneo je portal Index.hr.

Ekipa naučnika pažljivo je uklonila sloj zemlje, pomno mapirajući izvanredno otkriće. Pretpostavlja se da je katastrofalna poplava ubila većinu drveća u šumi, ali je sačuvan korenski sistem. U blizini najvećih stabala pronađeni su čak i fosili riba.

Ovo otkriće omogućava uvid u veliko tranziciono razdoblje planete iz sveta bez šuma u svet koji je pokriven šumama, smatra Beri.

(Telegraf.rs/ Index.hr/ CNN)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima