Prizor iz pakla ili jedno od 10 najlepših čuda sveta?

Oko 40 miliona odraslih jedinki crvenih rakova kreće na svoj put prema obali gde se pare, a ženke ostavljaju jajašca u moru

  • 0
Krabe, božićno ostrvo Foto: Profimedia

Svake godine krajem oktobra australijsko Božićno ostrvo potpuno se zacrveni. Božićno ostrvo je australijska teritorija koji se prostire na oko 135 kvadratna kilometra u Indijskom okeanu. S novom sezonom monsunskih kiša počinje masovna migracija crvenih rakova, endemske vrste koja ostatak godine živi na tlu prašume.

Krabe, božićno ostrvo Foto: Profimedia

Oko 40 miliona odraslih jedinki kreće na svoj put prema obali gde se pare, a ženke ostavljaju jajašca u moru. Njihova migracija zavisi isključivo od vremenskih prilika i kretanju meseca, pa ako kiša kojim slučajem zakasni, rakovi ne kreću prema obali do idućeg mladog meseca, kada za vreme plime ženke polažu jaja na obali.

Krabe, božićno ostrvo Foto: Profimedia

Tokom migracije stanovnici Božićnog ostrva trude se  da naprave sve što je u njihovoj moći kako ne bi povredili rakove. Izgradili su mostove i tunele, a na vrhuncu tog godišnjeg rituala zatvara se saobraćaj, a ljudi se okupljaju kako bi posmatrali taj crveni tepih koji se kreće.

Prizor rakova na ulicama i malih, tek rođenih račića, na obali je spektakularan, pa mnogi dolaze da ih vide uživo.

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA