• 0

Prizor iz pakla ili jedno od 10 najlepših čuda sveta?

Oko 40 miliona odraslih jedinki crvenih rakova kreće na svoj put prema obali gde se pare, a ženke ostavljaju jajašca u moru

  • 0

Svake godine krajem oktobra australijsko Božićno ostrvo potpuno se zacrveni. Božićno ostrvo je australijska teritorija koji se prostire na oko 135 kvadratna kilometra u Indijskom okeanu. S novom sezonom monsunskih kiša počinje masovna migracija crvenih rakova, endemske vrste koja ostatak godine živi na tlu prašume.

Krabe, božićno ostrvo

Foto: Profimedia

Oko 40 miliona odraslih jedinki kreće na svoj put prema obali gde se pare, a ženke ostavljaju jajašca u moru. Njihova migracija zavisi isključivo od vremenskih prilika i kretanju meseca, pa ako kiša kojim slučajem zakasni, rakovi ne kreću prema obali do idućeg mladog meseca, kada za vreme plime ženke polažu jaja na obali.

Krabe, božićno ostrvo

Foto: Profimedia

Tokom migracije stanovnici Božićnog ostrva trude se  da naprave sve što je u njihovoj moći kako ne bi povredili rakove. Izgradili su mostove i tunele, a na vrhuncu tog godišnjeg rituala zatvara se saobraćaj, a ljudi se okupljaju kako bi posmatrali taj crveni tepih koji se kreće.

Prizor rakova na ulicama i malih, tek rođenih račića, na obali je spektakularan, pa mnogi dolaze da ih vide uživo.

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima