≫ 

Nakon zastrašujućeg otkrića u glečeru u Alpima: Italija stvara prvo evropsko skijalište bez plastike

Nakon što je su čestice mikroplastike otkrivene u obližnjem glečeru, Pejo 3000 u Trentinu ukida upotrebu plastike

  • 1

Italijansko skijalište nastoji da postane prvo u Evropi u kom će plastika biti zabranjena, nakon što je otkriveno da u obližnjem glečeru postoji značajna količina mikroplastike, piše Guardian.

Kada su u decembru otvorene staze na Pejo 3000, malom odmaralištu u Val di Sole, Trentino, zabranjena je upotreba plastičnih boca, kesa, pribora za jelo, tanjira, slamki, šoljica i vrećica začina, a tokom sezone biće uvedene i druge mere.

Ski resort koji je prošle zime privukao 137.000 skijaša ima tri planinske kolibe u kojima se više ne nalaze plastični predmeti.

- Ovo je prvi deo projekta kojim želimo da skijalište Pejo 3000 učinimo najodrživijim na Alpima - kaže Fabio Sako, generalni direktor turističke zajednice Val di Sole.

Ovaj potez usledio je nakon što je u aprilu objavljena studija naučnika sa Univerziteta u Milanu, koja je otkrila da površina glečera Forni, jednog od najvećih dolinskih glečera u italijanskim Alpima, sadrži  131-162m plastičnih čestica, uključujući vlakna i polietilen.

Naučnici veruju da su čestice na ledenjaku Forni, koji čini deo Nacionalnog parka Stelvio, nastale iz odeće i opreme posetilaca i da su do glečera stigle zahvaljujući vetru.

Sneg, planina, Skijanje, Ljubav Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images

- Ako plastični proizvodi stignu do planina, tamo će ostati dugo, čak decenijama, postaće štetni po okolinu i zdravlje i ući će u lanac ishrane. Projekti koji imaju za cilj da ograniče upotrebu plastičnih proizvoda hitno su potrebni. Treba ih primeniti širom Alpa - kaže Kritistian Kasaroto, glaciolog Muzeja prirodnih nauka u Trentu.

Nakon početnog koraka, odmaralište Pejo 3000 radiće na eliminaciji proizvoda koji prave znatnu količinu mikroplastike - u januaru će ukloniti plastične presvlake sa svojih jednodnevnih ski-pasova. Pasevi za duže vremenske periode su laminirani i mogu se dopunjavati.

Naselje, koje ima 12 kilometara staza i sedam žičara, takođe planira da poboljša prikupljanje otpada, reciklažu i upotrebu energije.

Širom doline Pejoa koristi se obnovljiva energija iz tri male hidroelektrane, dok se kuće, hoteli i javne zgrade greju korišćenjem grejnog sistema na drva, koja se dobijaju kao otpad iz lokalnih šumarskih operacija.

- Razmišljamo o životnoj sredini, uticaju na buduće generacije, ali i o konkurentnosti naše teritorije. Održivost je prednost koju moramo razviti i moramo ozbiljno raditi na tome, umesto da samo objavljujemo saopštenja i ne preduzimamo odlučne akcije - kaže Sako.

(V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Раднаскела

    30. decembar 2019 | 19:35

    Касно, не очистисмо планету више никад.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA