• 3

Iako vas ne vidi, ova optička iluzija će otkriti da li ste mladi ili stari

Ljudski mozak je naš najmoćniji organ ali to ne znači da ne može da bude prevaren.

  • 3

Ljudski mozak je neverovatna kreacija. Mogućnost obrade informacija koju nam on pruža napravila je razliku između nas i drugih vrsta i omogućila nam izgradnju civilizacije širom sveta, pa čak i pravljenje prvih koraka u svemiru.

Ipak, bez obzira na to koliko smo pametni postoje trenuci kada se zbunimo zbog stvari koje nam se čine jednostavnim. Optičke iluzije su savšen primer.

Ovo je jedna od poznatih optičkih iluzija koja se zove "Moja žena i svekrva" i može da otkrije koliko je osoba stara.  Na fotografiji možete videti mladu i stariju ženu. Šta vidite?

Slika je postala poznata nakon što je 1915. godine objavljena u američkom satiričnom magazinu „Puck“, navodi Indi100.

Sada, studija koja se zove "Na percepciju dvosmislene figure utiče socijalno sagledavanje sopstvenih godina" povezuje percepciju ove slike sa starošću. Studija kaže da mlađi ljudi najčešće vide mlađu ženu, dok će stariji videti stariju ženu.

U istraživanju je bilo uključeno 393 učesnika različitog uzrasta.  Otkriveno je da 10% mladih (i onih koji se osećaju mlađe) vidi mlađu, a 10% starijih vidi stariju ženu. To dokazuje da „starosna predrasuda utiče na početnu interpretaciju slike na podsvesnom nivou“.

Dakle, naučno je dokazano, a nauka ne laže.

(T. T.)

Komentari

  • Aha

    Odlicno se vidi mlada a podjednako i stara

  • E sad

    Ne vidim ništa.Polomila sam cvike 😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima