≫ 

Bez njih je jelka nezamisliva: Kada je napravljen prvi novogodišnji ukras i koliko košta najskuplji?

Duga istorija novogodišnjih ukrasa je prepuna zanimljivosti. Koliko vi znate o njima?

  • 0
Nova godina jelka ukrasi Foto: Pixabay.com

Praznično raspoloženje, kićenje doma i jelke je jedan od najboljih načina da završimo staru godinu i uđemo u novu. Ukrašavanje ima dugu tradiciju i istorijat nastanka ukrasa za jelku i dom je prepun zanimljivosti.

"Just Fun Facts" je naveo nekoliko najinteresantnijih činjenica o omiljenim novogodišnjim dodacima - ukrasima.

1. Novogodišnji ukrasi se najčešće prave od duvanog stakla i plastike, metala, drveta i keramike. Ukrasi se prave u raznim oblicima, od jednostavne kugle do pravih umetničkih dela.

2. Moderna novogodišnja jelka je prvi put okićena u doba renesanse, u 16. veku u Nemačkoj. Martin Luter je bio prvi čovek koji je stavio upaljenu sveću na zimzeleno drvo. Prve jelke su se ukrašavale jabukama, slatkim štapićima i pecivom u obliku zvezda, srca i cveća.

3. Stakleni ukrasi su prvi put napravljeni u Lauši, u Nemačkoj. Kao i girlande koje su pravili od staklenih perlica i minijaturnih figura, koje su korišćene za kićenje jelke.

Nova godina jelka ukrasi Foto: Pixabay.com

4. Amerikanac F. V. Vulvort je prilikom posete Nemačkoj otkrio Laušine ukrase i girlande. Počeo je da ih uvozi u Ameriku i zaradio je čitavo bogatstvo. Do 20. veka Vulvort je uvezao preko 200 hiljada ukrasa i  od prodaje je zaradio preko 25 miliona dolara.

5. Nemačka je bila ekskluzivni proizvođač staklenih ukrasa do 1925. godine. Te godine je počela obimna proizvodnja staklenih ukrasa u Japanu. U kasnim dvadesetim Čehoslovačka i Poljska, dve države sa dugom tradicijom u izradi stakla, počele su da izrađuju svoje ukrase.

6. Kada je 1939. godine počeo Drugi svetski rat, Evropa je, između ostalog prestala da izvozi novogodišnje ukrase. Tada se otvara "Corning Glass Works" u Njujorku koji započinje proizvodnju novogodišnjih ukrasa od stakla.

7. Nakon Drugog svetskog rata, vlada Istočne Nemačke je većinu Laušinih fabrika za proizvodnju ukrasa pretvorila u državno vlasništvo, pa je proizvodnja istih prestala. Nakon pada Berlinskog zida, većina firmi je ponovo osnovana. Danas postoji oko 20 malih firmi stakla u Lauši koje proizvode staklene ukrase.

Nova godina jelka ukrasi Foto: Pixabay.com

8. Masovno proizvodeni novogodišnji ukrasi su najčešće jednostavnih oblika i boja. Kugle, ovalni oblici, zvezde i zvončići su najprodavaniji masovno proizvedeni ukrasi. Umetnici koji dizajniraju kolekcionarske ukrase, oblici njihovih ukrasa, veličina i boje su jedinstvene i beskonačne, kao  i njihova mašta.

9. Novogodišnji ukrasi se često prenose sa kolena na koleno.

10. Najskuplji vrh za jelku je Dijamantska zvezda koji košta neverovatnih 950.000 dolara. Napravljen je od zlata, srebra i 281. dijamanta sa veoma retkim, velikim dijamantom u sredini. Napravio ga je britanski dizajner "77 Diamonds" kako bi pokazao svoju stručnost.

11. Jedinstveni novogodišnji ukras koji je punio naslovne strane 2009. godine je minijaturni globus, napravljen od 18. karatnog belog zlata preko kojeg je postavljeno 1500 dijamanata. Oko globusa se nalaze dve prstena koji su ukrašeni sa 188 rubina. Nacionalno udruženje zlatara je procenilo ovaj ukras vredi 130.000 dolara. Kreirali su ga zlatari iz malog sela, Titčfild iz Hamšira.

12. Najveći novogodišnji ukras je 2018. godine bio okačen u tržnom centru u Dubaiju. Prečnik ovog ukrasa je bio 4,68 metara, težio je 1,100 kg.

13. Novogodišnja jelka u Rokfelerovom centru predstavlja američku nacionalnu tradiciju još od 1993. godine. Vrh koji je sačinjen od Svarovski kristala, čiji je prečnik 3 metra, prvi put je stavljen 2004. godine.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA