Otkrivena Zemljina "sestra", u pronalasku pomogao srednjoškolac

Naseljiva planeta nalik Zemlji nalazi se na oko 100 svetlosnih godina udaljenosti

  • 1
Planeta slična zemlji Foto: NASA

Satelit Tess, "lovac na planete" agencije NASA, otkrio je prvu verovatno naseljivu planetu veličine Zemlje. Zvezda TOI 700 d veličine je 40 posto površine Zemljinog Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko 100 svetlosnih godina, što je relativno mala udaljenost, bar kad se gleda u kontekstu veličine svemira.

Američka svemirska agencija objavila je da je Tess pronašao svet veličine Zemlje u kojem bi se moglo živeti, a preduslov za život je prisustvo tekuće vode, piše AFP.

Otkriće je predstavljeno u ponedeljak, 6. januara na 235. sastanku Američkog udruženja astronoma u Honoluluu. Otkrivena planeta, TOI 700 d, jedna je od tri koje se vrte oko zvezde slične Suncu u sistemu TOI 700. Ova planeta je najudaljenija od svog sunca i da bi napravila krug oko njega potrebno joj je 37 dana. Veruje se da je na jednoj njenoj strani uvek dan.

Planeta slična zemlji Prostor u zelenoj boji predstavlja naseljivu zonu, Foto: NASA

U pronalasku pomogao srednjoškolac

Preostale dve planete TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planeta najbliža tom suncu, b, veličine je Zemlje, ali nju čini kamena pustoš. Za krug oko vlastitog sunca potrebno joj je 10 dana. Planeta c je gasovita, a veličina joj je između veličine Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno joj je 16 dana.

- TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planete veličine Zemlje koje kruže oko obližnjih zvezda - rekao je direktor astrofizičkog odeljenja NASA Pol Herc.

Astronom amater

AFP prenosi da je Tess u početku pogrešno klasifikovao zvezdu, što znači da planete izgledaju veće i toplije nego što zaista jesu. Ali, nekoliko astronoma amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spenser iz Konektikata koji sarađuje s članovima tima Tess, ukazalo je na grešku.

- Pošto smo ispravili parametre zvezde, veličine njenih planeta su se smanjile pa smo shvatili da je najudaljenija veličine Zemlje i da se nalazi u području mogućeg života - rekla je Emili Džilbert sa Univerziteta u Čikagu.

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spicer.

(Telegraf.rs / Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA