≫ 

Najveća godišnja migracija ljudi počinje u Kini: Očekuje se preko 3 milijarde putovanja

Kineski Čunjun, četrdesetodnevni Prolećni festival proslave Lunarne nove godine, period je masovnog povratka Kineza svojim domovima i smatra se najvećom godišnjom migracijom stanovništva na svetu

  • 0
Železnička stanica u Pekingu Foto-ilustracija: Shutterstock

Ove godine, Lunarna nova godina pada 25. januara što je najranije još od 2012. godine, čime se povratak kući kineskih radnika širom sveta preklapa sa početkom studenskog zimskog raspusta, stavljajući time transportnu infrastrukturu ove mnogoljudne zemlje pred veliki test.

Tokom Čunjuna očekuje se blizu 3 milijarde putovanja, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 2,99 milijardi. Od toga, najveći broj putovanja, čak 2,43 milijarde trebalo bi da se dogodi automobilom, 440 miliona vozom, 79 miliona avionom, dok će najmanji broj od 45 miliona putovanja biti brodom.

Iako su ove brojke zapanjujuće, kineski zvaničnici tvrde da je sve pod kontrolom i da su preduzete posebne mere kako bi se transportna "groznica" pred ovogodišnji Prolećni festival što je moguće više ublažila, navodi CNN.

Kineska Nova godina, Kina, godina svinje Foto: Tanjug/AP

Boljoj prohodnosti saobraćaja u mnogome će pomoći unapređena putna infrastruktura tokom 2019. godine. Kina je, naime, tokom prošle godine, proširila već i onako najveću železničku mrežu na svetu za novih 8.489 kilometara pruga od čega je 5.474, brzih, među kojima je i ona sa bespilotnim vozom koji ide i do 350 km/h i koji putnike prevozi od prestonice Pekinga prema severu zemlje.

Uoči kineske Nove godine planirano je 5.275 polazaka vozova, a nešto veći broj od 5.410 polazaka krenuće odmah nakon ulaska u novu godinu.

- Problemi sa nabavkom karata za najpopularnije pravce, koji su se pojavile tokom prošlogodišnjeg Čunjuna, ove godine su otklonjeni - kaže Li Venksin, potpredsednik kineskih železnica.

Nove tehnologije zaslužne su za smanjenje gužvi na transportnim čvorištima, te je tako na više od 1.000 železničkih stanica instaliran sistem izdavanja elektronskih karata kako bi se ubrzale procedure i smanjili redovi.

Kineska Nova godina, Kina, godina svinje Foto: Tanjug/AP

Kada je o poboljšanju infrastrukture reč, prošle godine svečano je otvoren dugo očekivani Daksing međunarodni aerodrom u Pekingu.

Iz kineskog civilnog vazduhoplovstva očekuju da će novi aerodrom u prestonici tokom perioda Lunarne nove godine prevesti blizu 190 miliona putnika. Povećanju broja prevezenih putnika pomoći će i tehnologija koja omogućava vožnju pri smanjenim uslovima vidljivosti čime će se kašnjenja u poletanjima značajno redukovati, a uvedene su i novine u efikasnosti kod same prijave i ukrcavanja putnika, sa automatskim prepoznavanjem lica.

Aerodromi širom Kine imaju povećanje zakazanih letova u odnosu na uobičejen režim, te se u periodu festivala očekuje 17.000 letova dnevno. Takođe, iz Ministarstva za saobraćaj napominju da su obezbedili polaske 790.000 autobusa i 19.000 brodova za sve koji se vraćaju kući.

Za Kineze koji će putovati autoputevima, tu je 330.000 kilometara novih puteva, izgrađenih tokom prošle godine. Takođe, pre početka festivala, na svim naplatnim rampama u zemlji biće omogućen elektronski sistem naplate putarine.

Video: Proslava crvenog zmaja! kina obeležava dan državnosti

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA