• 5

Otkrivena „superzemlja“ koja kruži oko nama najbliže zvezde, a na njoj pronađena zamrznuta voda?

Ovo je druga potencijalno naseljiva planeta koja se nalazi u istom sistemu, koji je najbliži našem

  • 5

Astronomi su 2016. godine pronašli potencijalno naseljivu planetu, Proksima b, koja kruži oko zvezde Proksima Kentauri, a udaljena je od Zemlje udaljena samo 4,2 svetlosne godine. Sada su istraživači uočili drugi signal, za koji veruju da pripada „superzemlji“, koja se takođe okreće oko iste zvezde, čime se još više pojačalo interesovanje za naš prvi susedni planetarni sistem.

Proksima Kentauri je zvezda koja je najbliža našem Suncu, a nalazi se u trojnom sistemu Alfa Kentauri i spada u klasu crvenih patuljaka među tim nebeskim telima. Deo je i binarnog sistema zajedno sa zvezdom Alfa Kentauri AB, koja je znatno sjajnija od nje. Sva tri objekta nalaze se u sazvežđu Kentaura, koje se ne može videti sa Zemlje.

Nakon što je otkrivena prva planeta koja kruži oko Proksime Kentauri, istraživači su spekulisali o postojanju još jedne planete u ovom sistemu. Zahvaljujući teleskopu u Čileu uspeli su da prate svetlosne signale koji su dolazili iz tog pravca i sada je na tu temu objavljena nova studija. Nju čine podaci koji su prikupljani 17 godina tokom posmatranja ove zvezde i objekata koji kruže oko nje. Na osnovu dokaza, studija ističe da oko Proksime kruži još jedna planeta.

Prema podacima istraživanja, zvezde u ovom sistemu ne miruju tokom orbite njihovih planeta, nego se kreću u malim krugovima zbog sile gravitacije kružećih planeta. Ovi pokreti menjaju svetlosnu talasnu dužinu zvezde u zavisnosti od položaja planete, a praćenje ovih promena omogućava astronomima da nađu planete.

Proksima b, planeta nalik na zemlju

Proksima B, Foto: AP/Tanjug

- Čak nas i nama najbliži planetarni sistem može da nas iznenadi. Planetarni sistem Proksime Kentauri mnogo je složeniji nego što smo mislili i ne znamo koliko ćemo do sada nepoznatih odlika otkriti – kaže Fabio Del Sordo, autor studije i istraživač sa odeljenja za fiziku na Univerzitetu u Kritu.

Komšijske planete

Novootkrivena planeta, Proksima c, najverovatnije je „superzemlja“ sa masom većom od Zemljine, ali manjom od Uranove i Neptunove. Istraživači procenjuju da njena orbita oko Proksime Kentauri traje 5,2 godine.

Prva planeta koja je pronađena u sistemu ove zvezde, Proksima b, pet puta je manja i tri puta je bliža svojoj zvezdi, što je čini toplijom. Ona je za 30 odsto veća od Zemlje i obiđe oko svoje zvezde za 11,2 dana – nalazi se na udaljenosti od pet odsto od Proksime Kentauri u poređenju sa udaljenošću Zemlje od Sunca. Ona je bliža svojoj zvezdi nego Merkur Suncu, ali pošto je Proksima Kentauri znatno hladnija od Sunca, Proksima b ima temperaturu koja je pogodna za opstanak tečne vode na njenoj površini.

Ipak, Proskima b je, zbog svoje blizine, pod uticajem ultraljubičastih i rendgenskih zraka, koji su 100 puta intenzivniji od onih koje mi dobijamo od Sunca. Ako na ovoj planeti postoji život, radijacija je sigurno uticala na njega, ali naučnici za sada to ne mogu da utvrde. Iako je Proksima b u naseljivoj zoni, što znači da na njenoj površini najverovatnije postoji tečna voda, to ne znači da zapravo ima života na njoj. Radijacija je najverovatnije uklonila sa ove planete ključne elemente za život, kao što su vodonik, kiseonik i azot.

Zašto nam je interesantna Proksima c?

Novootkrivena planeta, Proksima c, zanimljiva je zbog toga što njeno dalje proučavanje može otkriti kako se planete male mase formiraju oko zvezda male mase, kažu istraživači. To nebesko telo nalazi se izvan „snežne linije“ sistema, što navodi na zaključak da tamo možda ima zamrznute vode.

- Formiranje "superzemlje" izvan "snežne linije" dovodi u pitanje model njenog nastajanja, prema kojem je orbitiranje u snežnoj liniji savršena udaljenost za formiranje ovakvih planeta zbog akumulacije ledenih površina. Ili ukazuje na to da je protoplanetarani disk bio mnogo topliji nego što se mislilo. Sve ovo zahteva detaljnije istraživanje – objašnjava Mario Damaso, još jedan od autora studije.

Video: NASA slavi, sonda uspešno prizemljena, uskoro i ljudi na Marsu

(V. T.)

Komentari

  • Cro

    Do sad je nisu vidjeli nego su tek otkrili ,ha ha ,koliko puta su vec objavili slicne gluposti ispada da mogu sa tim informacijama osnovat novu galaksiju

  • Mihailović

    Ovi najbogatiji šta se obogatili na zemlji, sad traže drugu "zemlju" samo im treba neka brža raketa, da napuste uništenu planetu

  • Pakistanac

    Ja sutra krecem,a vi?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima