• 0

Za sve je kriva "mrlja": Otkriveno šta je ubilo više od milion ptica u severoistočnom Pacifiku?

Rekordan broj uginulih jedinki svedoči o razarajućoj sili prirode i drastičnim klimatskim promenama

  • 0

Prema poslednjim naučnim saznanjima, u severoistočnom delu Tihog okeana se dogodila još jedna biološka katastrofa. Nju je izazvalo nenormalno vrelo parče okeana koje je dobilo naziv „Mrlja” (eng. "The Blob"), izveštava Science Alert.

Ovaj podmorski toplotni udar zadržao se na severoistoku Pacifika između 2013. i 2016, a naučnici sada tvrde da je krivac za izginuće čak milion ptica, što je brojka nezapamćena u istoriji.

Procene su zasnovane na leševima 62.000 pripadnica vrste Uria aalge iz reda njorki, koje je u roku od dve godine okean izbacio na obalu od Kalifornije do Aljaske. Tek nekolicina ptica koje uginu na pučini biva naneta na obalu talasima, pa zbog toga naučnici veruju da je broj uginulih jedinki daleko veći.

Smatra se da su ptice izgubile stalan izvor hrane usred pomorskog toplotnog udara, koji je bio povoljan po ribe i druge stanare okeana da u većem broju love plen kojim su se njorke hranile. Ishrana ovih njorki se sastoji iz vrsta sitnijih riba i pretpostavlja se da je „Mrlja” prouzrokovala uzurpaciju njihovog lanca ishrane.

Tokom poslednjeg veka su okeanski toplotni udari postali sve češća pojava i smatra se da će se njihova učestalost povećati sa globalnim zagrevanjem. Pogoršanju „Mrlje” je verovatno doprineo i uragan El Ninjo tokom 2015. i 2016. godine.

Širom sveta se slični delovi okeana zagrevaju i prete da razore morski živi svet, a naučnici se boje da će sledeća biološka katastrofa imati još gore posledice.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(N. I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima