• 1

Trogodišnji dečak "rasturio" test inteligencije i postao najmlađi član Mense

Kada ne pravi nešto i ne slika, mali Muhamed uživa u pevanju. Voli da se igra sa Lego kockicama

  • 1

Trogodišnji dečak iz Malezije, koji živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, postao je najmlađi član Mense ikada u toj državi.

Muhamed Hariz Nadzim dobio je poziv u ovu organizaciju posle sastanka sa psihologom, jer je na Bine-Simonovom testu inteligencije ostvario IQ od 142.

- Bravo za Muhameda što je dobio poziv. Očigledno da je reč o veoma bistrom mladom čoveku i oduševljeni smo što je ušao u Mensu - rekao je izvršni direktor te organizacije u Britaniji, Džon Stivenedž.

Šta treba da uradite?

Da biste postali član britanske Mense, osoba mora da ima IQ koji poseduje samo dva odsto populacije, stoji na internet prezentaciji te grupe.

Testovi pod nadzorom napravljeni su za decu iznad 10 i po godina. Za mališane koji imaju manje od 10 godina starosti, određen je psiholog kako bi odredio njihov koeficijent inteligencije. Ispite čini "kolaž" pitanja iz oblasti matematike, čitanja, pamćenja i logičkog razmišljanja.

On (ni)je običan dečak

Harizova mama Nur Anira Asikin, inženjer koji živi u engleskom gradu Daram, rekla je da je njena familija znala da je on poseban dečak i pre ulaska u Mensu.

Naime, on je u programu za matematiku i čitanje Kumon izabran za najboljeg u konkurenciji naprednih đaka u oba predmeta. Iako kaže za njega da je "mini moždana kutija", majka smatrda da je on mali genije koji je ujedno i normalan dečak po svim merilima.

- Tipičan je trogodišnjak. Mnogo voli da crta i čita knjige, sve što se tiče kreiranja nečega ili umetnosti. Obožava da se igra sa Lego kockicama i "plej-do-om" - kazala je Asikin.

Kada ne pravi ništa i ne crta, trogodišnji mališan uživa u pevanju.

- Veoma smo ponosni na Hariza i srećni zbog njega. Nije samo što je dobar što se tiče matematike, već je kao druga deca - uživa u odrastanju i igranju. Znamo da će mnogo dati zauzvrat društvu u budućnosti - dodala je ponosna majka.

Video: Devojčica-genijalac naučila je da čita i piše pre nego što je i prohodala

(M. Lj)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima