≫ 

Pronađen brod koji je pre 100 godina nestao u Bermudskom trouglu: Našli ga na neočekivanom mestu

Tog 1. decembra kontrola je primila signal za nevolju sa "Cotopaxi" kog je zahvatila velika oluja

  • 2
314201769 SS Cotopaxi Foto: John Standing/Alamy/Profimedia

Olupina legendarnog parobroda "SS Cotopaxi", koji je nestao tokom prolaska kroz Bermudski trougao 1925. godine, pronađen je kraj obale Floride.

Kada je parni brod zaplovio iz Čarlestona u Južnoj Karolini, putovao je prema Havani na Kubi, 29. novembra 1925. godine, i to je bio poslednji put kada je viđen.

Brod i njegova 32 člana posade su nestali, a tek posle skoro jednog veka je pronađen.

Upravo ova misterija je još jedna u nizu koja se prepredala o mitovima o Bermudskom trouglu, koji je predstavljen kao misteriozna rupa koja gura brodove i avione. Ipak ostaci potonulog broda konačno su pronađeni pored obale Svetog Augustina na Floridi, a do njih je došao tim istraživača.

Ronilac udruženja podvodnih istraživača Majkl Barnet, čije ekspedicije obuhvataju egejsku olupinu sestrinskog broda Titanika "HMHS Brittanic", predvodio je lov na "SS Cotopaxi". Barnet i njegova posada prišli su nultoj tački na kojoj bi mogao da bude ovaj brod, kombinujući postojećih podatke o brodu, uključujući i preslikavanje njegove rute, gledajući radio saobraćaj u regionu u vreme za koje se verovalo da je izgubljen.

Tog 1. decembra kontrola je primila signal za nevolju sa "Cotopaxi" kog je zahvatila velika oluja.

- Bilo je nekoliko elemenata koji su potvrdili identitet poput dimenzija broda, njegove dužine i merenja kotla. Takođe, pogledao sam generalnu orijentaciju mašina. Sve je bilo u skladu sa informacijama koje smo znali o tom brodu - rekao je Barnet.

Bermudski trougao Printskrin: discovery.com

Međutim, možda najveći deo misterije je to što njegovi ostaci nisu smešteni u Bermudskom trouglu. Ta zamišljena zona proteže se između Bermuda, Portorika i Majamija na Floridi, ali "SS Cotopaxi" je pronađen upravo severno od ovog plovnog puta.

"Cotopaxi" je takođe prikazan u Spilbergovom filmu iz 1977. "Bliski susreti treće vrste", koji se ponovo pojavio usred pustinje Gobi, sugerišući da su ga tamo smestili vanzemaljci.

Brod dug 47 stopa izgrađen je od strane brodskog odbora Sjedinjenih Država 1918. godine u okviru hitnog programa brodogradnje nakon ulaska SAD-a u Prvi svetski rat i raspoređivanja stotina hiljada američkih trupa na Zapadni front u Francuskoj i Belgiji. Nazvan po ogromnom vulkanu u Ekvadoru, "SS Cotopaxi" je lansiran samo nekoliko dana nakon primirja koje je 11. novembra dovelo do kraja rata, a brod je prodat kompaniji "Clinchfield Navigation Compani".

Video: Jato riba liči na drevnog morskog demona

(Telegraf.rs/sputniknews.com )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    31. januar 2020 | 08:05

    DALI JE USAO BROD U MAGNETNU OLUJU SLICNU OPITU ,FILADELFIJA ,NIKOLE TESLE GDE BROD NESTAJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA