≫ 

Sve skrivene političke poruke koje su Šakira i Džej Lo poslale sa vatrenog nastupa na Superboulu

Džej Lo je nosila zastavu Portorika, deca su se pojavila u kuglama koje podsećaju na kaveze, Bijonse i Džej Zi su sedeli tokom izvođenja nacionalne himne. Da li su svi poručili nešto na ovaj način?

  • 7

Na poluvremenu Superboula, najgledanijem televizijskom događaju u Americi, milioni ljudi uživali su u nastupima svetski poznatih zvezda Šakire i Dženifer Lopez. Tako su pevačice postale prve latino zvezde koje su imale čast da nastupe na jednom tako bitnom događaju za Amerikance. Tokom 15-minutnog nastupa pevačice su pokazale glasovne i igračke sposobnosti, gledaoci su ostali bez daha, ali su se tokom njihovog performansa provukle i neke skrivene poruke.

Prvo se proširio snimak na kojem se vidi kako popularna pevačica Bijonse i njen suprug Džej Zi sede tokom izvođenja himne Demi Lovato na Superboulu, iako kultura nalaže da se uz izvođenje himne uvek stoji. Poznati portal TMZ objavio je i snimak na kojem se vidi kako bračni par, zajedno sa svojom ćerkom Blu Ajvi, sedi tokom himne dok su skoro svi oko njih stajali.

Čini se da muzički par ipak nije ignorisao izvođenje himne, čak se vidi kako se njišu uz nju. Međutim, s obzirom da je Džej Zi nedavno potpisao partnerski ugovor s NFL-om, mnogi su se pitali da li su ovim postupkom želeli da pošalju neku poruku.

NFL je stupio u partnerstvo sa Džej Zijem kao način da se izgladi skandal koji je napravila borba lige sa Kolinom Kapernikom, bivšim kvoterbekom, čije je klečanje tokom intoniranja himne izazvalo nacionalnu debatu oko slobode govora, patriotizma i tretmana crnih Amerikanaca.

Džej Zi je podržao protest Kapernika, ali je dobio i neke kritike od strane onih koji smatraju da je njegova saradnja sa NFL-om izdaja Kapernika. U nedavnom intervjuu za Njujork Tajms Džej Zi je rekao da "može podneti nekoliko rundi negativne štampe" ako bi to značilo da bi dogovor mogao da ubedi bele navijače američkog fudbala da treba da se bave "policijskim postupanjem sa Afroamerikancima".

Sama Bijonse je iskoristila nastup na Superboulu kako bi prenela poruku pre nego što je bivši kvoterbek počeo da kleči. Njen nastup "Formacija" 2016. godine tokom poluvremena u Nju Orleansu bio je prepun crnih slika ponosa - u kojima su bili kostimi koji podsećaju na odeću crnog pantera - i prenela je implicitnu poruku o policijskim pucnjavama.

Dejvid Karter, profesor sportskog biznisa na Univerzitetu u Južnoj Karolini rekao je da izvođači video Superboul platformu kao način komunikacije - ali mnoge političke poruke budu umanjene zbog mnogih korporativnih odnosa.

- Međutim, mnogi tvrdokorni navijači navikli su na "političke injekcije" u igri. Njihove reakcije nalaze se negde između "zamora i prevrtanja očiju" - dodao je Karter.

Moguće političke poruke mogle su lako da budu propuštene i tokom nastupa latino zvezda u nedelju kada je pažnju privukao ples na šipki i latino ritmovi.

Ali 10 minuta nakon početka performansa kamera je prikazala decu, obučenu u belo, kako sede ispod osvetljenih struktura koje su ličile pomalo na lale sa zatvorenim laticama. Neki smatraju da ove kugle predstavljaju decu u kavezima i aludiraju na imigracionu politiku američkog predsednika Donalda Trampa, koja razdvaja decu od roditelja migranata.

Dženifer Lopez Superboul Printskrin: Youtube/NFL

Nakon toga ćerka Dženifer Lopez počinje da peva pesmu Brusa Springstina "Born in the U.S.A." (Rođen u SAD), a pevačica se pojavljuje ogrnuta u jaknu koja sa jedne strane ima zastavu Portorika, a sa druge SAD.

Lopez je uzviknula "Latinosi", pre nego što je zapevala sa svojom ćerkom, a onda počela da igra salsu.

Dženifer Lopez i Emme Maribel Muniz Foto: Tanjug/AP

Dženifer Lopez je rođena u Bronksu u porodici roditelja Portorikanaca i ima porodicu na karipskom ostrvu, glasna je zagovornica Portorikanaca od kada su ostrvo opustošili uragani Irma i Marija 2017. godine. Pop zvezda je donirala milion dolara za pomoć i posetila ostrvo nekoliko meseci kasnije, rekavši da Portorikanci "samo žele da se prema njima jednako ophode kao prema Amerikancima."

Mnogi su primetili i kako je Šakira skoro svaki put pozdravila publiku na španskom, pa je na početku nastupa rekla "Hola Miami", dok je na kraju rekla "Muchas gracias".

Dženifer Lopez i Šakira Foto: Tanjug/AP

Nastup Šakire i Džej Lo prvenstveno je bio proslava latinoameričke muzike i njihove duge karijere, ali suptilne reference na politiku mogu poslužiti kao vodič u to kakav će biti NFL u doba Džej Zija: trenutni događaji neće biti previše u centru pažnje, ali je očigledno da neko obraća pažnju na njih.

Video: Da se zavrti u glavi! Šakira i Džej Lo guzama začinile seksi Superboul

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Trn

    4. februar 2020 | 13:18

    Da se razumemo odmah, svaka igračica koja je bila oko njih dve je tri puta bolja riba. Dosta sa velicanjem njih dve, dobre jesu, al sa svoje godine, neuporedive su sa ovima od 22,3. Ćao

  • Mario Marko del Tintoreto

    4. februar 2020 | 13:55

    Ne znam cemu toliko potenciranje zastave Portorika?!? JLo uvek prica o svojim latino korenima a uostalom Portoriko se smatra delom Amerike, a da ne pricamo o tome da je sa druge strane bila americka zastava.

  • PARTIBREJKER

    4. februar 2020 | 13:44

    Satanitam. Mnogo satanistickih simbola i poruka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA