Ubijeno je 50.000 polarnih medveda: Opstanak vrste je ugrožen, hitno zabraniti lov

Neko iz zabave uništava prirodno blago. Kada će se tome stati na put?

  • 3
Polarni medvedi u zoo vrtovima sirom sveta

Foto: Tanjug/AP

Lov na polarne medvede zbog njihove kože mora da se zabrani inače će ova arktička vrsta izumreti.

Ne samo da se ove životinje bore da prežive uticaj klimatskih promena koje tope led, nego ih lovci željni trofeja progone zbog njihove kože koja je veoma tražena u Kini, što ubrzava njihovo istrebljenje.

Nagrađivani fotograf divljine i konzervacionista Ole Liodden, četiri godine je radio na projektu kako bi istakao ovaj problem. On tvrdi da lovci targetiraju najjače i najzdravije mužjake, pa na kraju ostaju samo slabe jedinke da prenesu gene i održe vrstu.

- Moramo da zaustavimo trofejni lov i prodaju kože polarnih medveda. To je jedini način da medvedi opstanu u budućnosti sa globalnim zagrevanjem – smatra poznati fotograf.

Lovci su na Arktiku između 2007. i 2016. godine ubili skoro 9.000 polarnih medveda. Više od 50.000 polarnih medveda je ubijeno od 1960. godine, što je dva puta više od preostale populacije.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MDoerner Photographic Eye 👀 (@mdoerner_photographic_eye) on

 

Brojke koje su mnogo veće od prethodnih procena, puštene su u javnost tek nakon što su advokati naterali kanadsku vladu da ih objavi, na osnovu zakona o slobodi informacija.

Polarni medved je jedna od najekskluzivnijih vrsta koje lovci na trofeje jure. Ova vrsta sisara je najmanje pogodna za lov zbog niske stope preživljavanja mladunaca, niske stope reprodukcije i zbog klimatskih promena. Iako toplija klima može uveliko da odredi reprodukciju polarnih medveda u budućnosti, masivno smanjenje pojedinih vrsta se pripisuje nekontrolisanom lovu – dodao je Ole.

Trofejni lov na medvede je počeo 1940-tih na Aljasci, u Americi i u Svalbardu, u Norveškoj.

Ekspedicije su privukle bogate klijente koji su uskoro počeli da koriste avione, helikoptere i brodove kako bi lovili medvede. Rusija je zabranila lov na ove medvede 1957. godine, pa je Amerika uradila isto 1972. godine i Norveška godinu kasnije.

Kanadski Arktički region je trenutno jedino mesto na svetu gde je lov na polarne medvede dozvoljen. Liodden tvrdi da su neke vođe Inuita protiv trofejnog lova, ali da ih kanadska vlada ohrabruje da budu vodiči lovaca.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Game Animals Of The World (@game_animals_worldwide) on

 

Koža polarnog medveda može da se proda za 60.000 funti. Prošlo leto je istraga „Dejli Mirora“ otkrila mnoštvo firmi koje lovcima nude lov u Arktičkom krugu. Domaćini obećavaju lovcima da je njihovo vođenje na lov iskustvo koje će zauvek pamtiti. Lov traje 12 dana i lovci za njega plaćaju sumu od 36.000 funti, u cenu je uključena i usluga prepariranja životinja.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Roger Gobeli (@rogergobeli) on

 

Prema podacima Svetskog fonda za divljinu, u divljini je preostalo svega 20.000 – 25.000 polarnih medveda. Taj broj bi mogao da se smanji za dve trećine do sredine veka, ako Arktik nastavi da se zagreva. Ovi medvedi se nalaze osetljivoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode – prenosi Miror.

- Zašto dozvoljavamo lovcima na trofeje da ubijaju medvede iz zabave? Oni ubijaju najveće životinje,otklanjaju gene koji su im potrebni kako bi preživeli globalno zagrevanje. To je samo jedan od razloga zašto je trofejski lov zločin protiv prirode – istakao Eduardo Goncalves, osnivač Kampanje za zabranu trofejskog lova.

Video: Polarni medved se smuca na deponiji

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA