Ima 85 godina i obećala je da će ove godine zasaditi 5 miliona stabala

Čuveni primatolog i osnivačica Instituta "Džejn Gudol" nedavno je najavila da će zasaditi 5 miliona stabala tokom 2020. godine

  • 1
Džejn Gudol Foto: Printscreen Youtube/CBS News

Ekolozi decenijama protestuju protiv krčenja šuma. Uprkos njihovim upornim pokušajima da podignu svest o opasnosti uklanjanja šuma, svet se manje-više oglušuje na sve njihove apele.

I danas, u vreme kada je lik Grete Tunberg gotovo svakodnevno na naslovnim stranama tražeći akciju protiv klimatske krize, industrijski divovi i dalje vode nemilosrdni rat oko šuma. Rat u kom se ubija bezbroj različitih vrsta i oslobađaju se štetni nusproizvodi koji truju Zemlju. Koliko god se sve činilo beznadežno, ako nas je istorija nečemu naučila, to je da su čak i najnezamislivije stvari moguće ako se ljudi udruže, piše apsari.com.

Jedna od njih, dr Džejn Gudol svesna je te činjenice i odlučna je da uradi svoj deo posla da bi se spasila planeta i sve njene raznolike vrste.

Primatolog i osnivačica Instituta "Džejn Gudol" nedavno je najavila da će zasaditi 5 miliona stabala - u ovoj godini.

U saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) ova osamdesetpetogodišnja žena pomaže kampanji „Bilion stabala“ i poziva sve nas da se uključimo i doprinesemo akciji.

U izjavi objavljenoj na veb stranici Džejn Gudol, doktorka je rekla da „Bilion stabala“ nudi inovativne tehnologije koje će služiti za povezivanje desetina hiljada malih i velikih grupa širom sveta koje se bave sadnjom drveća i obnavljanjem šuma. Stvaranje ove „zelene globalne zajednice“ omogućiće deljenje kritično potrebnih finansija i najboljih praksi - upravo ono što je potrebno za postizanje cilja sadnje biliona drveća za deset godina.

- Krećući se prema ovom cilju, sa ponosom najavljujem da se naš program „Roots & Shoots“, koji osnažuje mlade u 60 zemalja, obavezao da će zasaditi preko 5 miliona novih stabala tokom naredne godine. Sada je vreme da svi na planeti odrade svoj deo.

Prema vebsajtu, Institut "Džejn Gudol" dugo je sarađivao sa lokalnim zajednicama širom područja zaštite šimpanzi u Africi, podržavajući lokalne vlasnike u procesu holističke zaštite. Ovo je pomoglo da Institut stvori efikasne planove korišćenja zemljišta i rezerve šuma, istovremeno podržavajući održivi način života. Ovi programi pomažu u zaštiti ove dragocene sredine i na taj način su doprineli milionima zasađenih ili obnovljenih stabala tokom gotovo 30 godina očuvanja usredsređenog na zajednicu. Isto tako, njihov program „Roots & Shoots“ pomaže mladim ljudima da postanu ekološki upravnici i aktivisti kroz projekte uslužnog učenja, od kojih mnogi direktno obnavljaju ili presađuju šume, navodi se na veb stranici.

Tokom 2020. godine program „Roots & Shoots“ i partneri iz skoro 60 zemalja sveta pomoći će u sađenju i/ili obnovi 5 miliona stabala kako bi se približili ciljevima kampanje za bilion stabala. Njihov doprinos nesumnjivo će doneti veliku promenu, jer prema kampanji „globalno pošumljavanje veže najmanje četvrtinu godišnje emisije CO2 koju je stvorio čovek“.

Doktorka Gudol radi svoj deo posla. A šta radite vi?

(V. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA