• 0

Hitrim koracima grabi ka stotoj: Deda (91) postao heroj teretane, a tajna uspeha je u njegovoj odeći

Starost ne mora biti teška ukoliko se vodi zdrav život

  • 0

Teretane su mesta gde uglavnom dolaze mlade i sredovečne osobe, a priča o čoveku koji je u desetoj deceniji života počeo da vežba ovih dana je obišla svet.

Kada je Lojd Blek (91) prvi put zakoračio u teretanu, privukao je mnogo začuđujućih pogleda. Došao je u svojoj radnoj odeći i hteo je da se pridruži ostalim članovima kluba. Verovao je da će mu vežbanje pomoći da stekne snagu i umanji bolove koji su ga ometali u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova.

Njegova posvećenost treninzima bila je inspiracija mnogim polaznicima. Početkom meseca proglašen je za najboljeg člana fitnes kluba u januaru.

- Pokazao je mnogo napretka tokom protekle godine. Dolazi najmanje tri puta nedeljno, a nekada i češće - kaže direktorka fitnes centra koja ga je i predložila za mesečnu nagradu.

Pored godina, njegova odeća privlači pažnju mnogih članova. Blek tokom hladnih dana oblači zimski kombinezon, a kada je toplo vreme nosi omiljene pantalone sa tregerima.

- Razlog zbog kojeg nosim kombinezone je jednostavan - kada se previše trudim, imam poteškoća da podignem pantalone - objašnjava šaljivdžija i dodaje da su kombinezoni veoma udobni i topli.

Kada je počeo sa treninzima na traci, maksimalno je mogao da hoda oko 10 minuta u kontinuitetu. Danas bez problema korača i do 30 minuta u kontinuitetu. Poboljšale su se i njegove kardiovaskularne sposobnosti, pa je u međuvremenu počeo da podiže tegove. Tokom treninga koristi sprave, a omiljene su mu za jačanje nogu i nadlaktica. Stekao je neophodno iskustvo, po sada deli savete novim članovima kluba.

- Blek je omiljena ličnost u teretani i naš veliki prijatelj. Pomaže starijim članovima koji počinju sa treninzima i objašnjava kako funkcionišu sprave. Sa svima želi da popriča, a ne možete da ne primetite njegovu zanimljivu odeću  - kaže Simen.

Posle nekoliko meseci redovnog vežbanja, Blek je u stanju da pokosi sedam hektara travnjaka koji se nalazi oko njegove kuće u Alabami. Posao u radionici za obradu drveta lak je kao dečija igra. Kako dani odmiču oseća sve manje tegoba, a jedino što ga muči je slabiji sluh.

- Vežbanje u teretani nije uvek prijatno iskustvo, a dobro se osećam tek posle završetka treninga. Već na početku treninga shvatite koliko je fizička aktivnost važna da bi se sačuvalo zdravlje - objašnjava Blek, a prenosi Today.

Otkako je primio mesečnu nagradu, njegova priča postala je viralna na Internetu. Ipak, direktorka centra nije iznenađena popularnošću vremešnog rekreativca.

- Blek kaže da pre nego što ustane iz kreveta radi vežbu koja simulira vožnju biciklom. To mu pomaže da se brzo probudi i lako ustane. On je dokaz da su godine samo broj i da za redovnu fizičku aktivnost uzrast nije važan - objašnjava Simen.

Ponosan je na činjenicu što je inspirisao mnoge ljude i postao poznat širom planete, ali priznaje da mu to nije bila namera kada je prvi put otišao u teretanu.

Video: Pravilnom ishranom do savršenog tela u devetoj deceniji

(N. N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima