• 10

Lansiran "Sunčev orbiter" koji će dati neviđen pogled na Sunce

Njegova misija trajaće ukupno sedam godina, a prvi put će biti snimljeni i Sunčevi polovi

  • 10

„Sunčev orbiter“ započeo je svoje putovanje kako bi došao do bliskog, do sada neviđenog pogleda na našu zvezdu. Misija, koja je realizovana zajedničkim naporima NASA i Evropske svemirske agencije, pokrenuta je u nedelju u 23:03. časova.

Ovo je prva misija koja će nam obezbediti snimke Sunčevog severnog i južnog pola, pomoću paketa od šest instrumenata na brodu koji će beležiti pogled svemirskog broda. Vizuelno razumevanje Sunčevih polova je važno jer može pružiti više uvida u moćno Sunčevo magnetno polje, kao i u njegov uticaj na našu planetu, piše „CNN“.

„Sunčevom orbiteru“ će biti potrebno oko dve godine da dosegne svoju visoko eliptičnu orbitu oko Sunca. Potom, uz pomoć gravitacija Zemlje i Venere, svemirski brod će biti izbačen iz ekliptičke ravni, odnosno prostora koji se poravnava sa Sunčevim ekvatorom, tako da će moći da proučava Sunčeve polove odozgo i odozdo.

- Sve do „Sunčevog orbitera“, svi solarni instrumenti za snimanje nalazili su se unutar ekliptičke ravni ili su bili vrlo blizu.  Sad ćemo moći da Sunce pogledamo i iz drugih uglova - kaže Rasel Hauard, svemirski naučnik iz laboratorije „Naval Research“ u Vašingtonu.

„Sunčev orbiter“ je opremljen sa deset instrumenata koji mogu beležiti osmatranje Sunčeve korone (atmosfere Sunca), polova i solarnog diska. Takođe, može da koristi svoje instrumente da bi merio Sunčevo magnetno polje i solarni vetar, kao i energetske čestice koje Sunce emituje, a koje se protežu kroz Sunčev sistem. Razumevanje magnetnog polja Sunca je za nas ključno jer ono utiče na vremenske prilike u svemiru, samim tim i na Zemlji - uplitanjem u umrežene sisteme poput GPS-a. Sunčevo magnetno polje je toliko masivno da se proteže dalje od Plutona.

Misija će raditi u tandemu sa solarnom sondom „Parker“, koja trenutno ispunjava svoju sedmogodišnju misiju orbitiranja oko Sunca i upravo je završila svoj četvrti bliski pristup zvezdi. „Parker“ je lansiran u avgustu 2018. i na kraju će prići na 6,4 miliona kilometara od Sunca, što je najkraća razdaljina koju je bilo koja svemirska letelica ikada ostvarila.

„Parker“ prati protok energije koja zagreva i ubrzava Sunčevu koronu i solarni vetar; određuje strukturu i dinamiku plazme i magnetnih polja na izvorima solarnog vetra; i istražuje mehanizme koji ubrzavaju i prenose energetske čestice, navodi NASA. Zajedno, ove dve misije mogu otkriti tajne Sunca i pružiti više podataka istraživačima nego bilo koje do sada.

Titanijumski štit ga štiti od vreline

„Sunčev orbiter“ takođe ima sedmogodišnju misiju, i približiće se Suncu na 42 miliona kilometara. Moći će da se suprotstavi toploti Sunca jer poseduje titanijumski toplotni štit obložen kalcijum-fosfatom tako da može da podnese temperaturu i do 520 stepeni Celzijusa.

Pet instrumenata je postavljeno iza toplotnog štitnika i oni će proviriti kroz male rupe stvorene kliznim vratima. Opremljeni su posebno dizajniranim prozorima za blokiranje toplote. Još jedan instrument je stavljen sa strane orbitera kako bi posmatrao struju Sunčevog vetra.

Posmatranje polova moglo bi da razjasni zašto se Sunčevo magnetno polje menja naizmenično tokom 11 godina. Kad je magnetno polje aktivno, ono stvara tamne mrlje na površini Sunca, a posle toga dolazi mirniji period sa manje aktivnosti. Za predviđanje vremenskih prilika u svemiru neophodan nam je prilično precizan model globalnog magnetnog polja Sunca.

(G. S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    I šta onda kad se sve ama sve sazna,kad im Sunce ispriča svu svoju priču, šta šta će se desiti??? Pa ništa ama kakva god priča bila, mi ostajemo ovdje gdje jesmo,a Sunce tamo gdje jeste Sunce će uvijek biti"gospodar" naše planete.. Mi ljudi smo ne bitni u svoj toj priči i danas i sutra i zauvijek

  • Rip

    A đe je dokaz? Proći će još vremena dok se ne otkrije sve pogotovu da li je zemlja globus ili šta je već pa ostalo, po nauci zemlja se okreće preko 1000 kilometara na sat što je ne logično uopšte i vidi se da je laž jer onda bi se sve porušile zgrade i to bio bi opšti smak sveta. Čuj vrti se 1000 km na sat da su rekli na dan možda bi verovao

  • Rip

    Počinjem da verujem u likove iz filmova

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima