• 1

Ozbiljno doprinosimo zagađenju: Dnevno svako od nas baci čak 527 kalorija hrane u smeće

Novo istraživanje utvrdilo je da dnevno svako od nas u smeće baci količinu hrane koja je dovoljna da se nahrani još jedan čovek

  • 1

Dosadašnja procena koja se tiče količine otpadne hrane nije tačna, tvrde holandski istraživači koji su ustanovili da svaka osoba na svetu dnevno baci 527 kalorija hrane. Prema njihovim zaključcima, hrana koju četiri osobe bace mogla bi nahraniti još jednu osobu, piše BBC.

Ova nova studija je ustanovila da se količina otpadne hrane povećava sa visinom zarade i da je ona, prema njihovim procenama, najverovatnije duplo veća nego što se do sada mislilo.

Smanjivanje količine otpadne hrane je ključno u borbi protiv klimatskih promena, jer, prema podacima Ujedinjenih nacija, ona znatno doprinosi emitovanju štetnih gasova.

Prema dosadašnjim procenama, dnevno je svako od nas globalnom otpadu doprinosio sa 214 kalorija, a sada su ovi istraživači iz Holandije proučili podatke Organizacije za hranu i poljoprivredu, Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije.

Iako je Organizacija za hranu i poljoprivredu 2015. godine utvrdila da jedna osoba dnevno baci 214 kalorija, primenivši njihov model na istu godinu, naučnici sa Univerziteta Vageningen u Holandiji ustanovili su da je taj prosek zapravo iznosi 527 kalorija.

Otpadna hrana je veći problem u bogatijim zemljama, ali je u porastu i u siromašnim nacijama.

Promena ponašanja

Istraživanje ukazuje i na neke od mogućih načina za smanjenje količine otpadne hrane, kao što je, na primer, smanjivanje veličine porcija prilikom obroka.

Naučnici tvrde da je važno da se promeni ponašanje, da kupci treba da se ohrabruju da kupuju onoliko koliko im je dovoljno, jer uvek mogu kupiti još, a ne da preteruju. Osim toga, hrana bi trebalo da bude više cenjena.

Ovo istraživanje nije uzelo u obzir hranu koja je bačena u procesu proizvodnje pre nego što je došla do mušterija. Pretpostavlja se da se trećina prehrambenih proizvoda baci pre nego hrana od proizvođača dođe do kupca.

Video: Zbog ovog dečka bi svako gricnuo čak i živo meso, čizmu, limenku

(V. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzioneri

    Kupujemo hleb od pre nekoliko dana. Ništa od hrane ne bacamo. Apsolutno ništa jestivo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima