≫ 

Lavovi sačuvali dete od otmičara, pas dečaka od oluje: 7 najneverovatnijih priča o životinjama

Živimo u svetu gde dobre vesti obično ostanu u senci loših. Zato je veoma bitno da ljubazna i herojska dela ne prolaze nezapaženo

  • 1
Šapa i šaka Foto: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/love">Love photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Stvari poput hrabrosti i samopožrtvovanja, nisu svojstvene samo ljudima, već i našim četvoronožnim dlakavim prijateljima. Bright side izdvojio je sedam kratkih, ali neverovatnih priča o životinjama i njihovim herojskim delima.

Dašer, verni prijatelj i odan čuvar

Prelepi nemački ovčar, Dašer, koji živi u Milduri, u Australiji osvojio je titulu heroja kada je imao samo 7 meseci. On je proveo 14 sati u šumi, tokom kojih se dogodila jaka oluja, kako bi sačuvao svog malog vlasnika.

Kada se dvogodišnji Dante Beri odvojio od svoje porodice, jedino je Dašer to primetio. Dete je lutalo svuda po šumi, ali na sreću njegov verni prijatelj je bio odmah iza njega. Izgubili su se u šumi, otprilike 3 kilometra od kuće. Prošlo je dosta vremena dok Danteovi roditelji nisu primetili da je on nestao. Zvali su policiju i počeli su svuda da ga traže, ali je te večeri počela strašna oluja. Nevreme je paralizovalo saobraćaj, pa je potraga obustavljena sve dok se vreme ne poboljša.

Sledećeg jutra, 15 sati nakon što je prijavljen detetov nestanak, Dante i Dašer su pronađeni. Srećno dete nije imalo nijednu ogrebotinu. Dašer je pomogao Danteu da preživi oluju i čuvao ga je od predatora.

Delfini spasioci

Profesionalni surfer Tod Endris jedva je izbegao smrt zahvaljujući delfinima. U avgustu 2007. godine, dok je osvajao talase, Toda je napala velika bela ajkula, dugačka gotovo 5 metara.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja da pobegne od predatora, Tod je izgubio snagu da se bori, ali se iznenada pojavila grupa delfina kako bi mu pomogla. Onu su oformili zaštitni prsten oko povređenog surfera, kako bi zadržali ajkulu dalje od njega. Ovaj neverovatni tim neočekivanih spasilaca otpratio je Toda do obale, gde mu je ukazana prva pomoć.

Delfini Delfini formirali prsten oko povređenog čoveka Printskrin: Vimeo

Šer Ami, golub pismonoša

Šer Ami je bio jedan od 600 golubova signalnog korpusa američke vojske, koji su korišćeni za razmenu važnih informacija tokom Drugog svetskog rata. Za samo godinu dana, Šer Ami je obavio desetine borbenih letova i isporučio je 12 poruka od posebnog značaja.

Poslednji let Šera Amija bio je oktobra 1918. godine tokom Mes-Argon ofanzive. Ptica je bila pogođena u grudi, slepa na jedno oko i bez jedne noge, ali je uspela da stigne na određenu destinaciju i dostavi važnu poruku. Ta poruka je spasla skoro 200 vojnika bataljona koji je bio odsečen od saveznika. Šer Ami se 2011. godine našao na listi deset najherojskijih životinja na svetu.

Lavovi

Konačno je dokazano da nemilosrdni predatori poput lavova mogu da pokažu empatiju prema drugim životinjama, ali i prema ljudima.

U Etiopiji 2005. godine, grupa muškaraca otela je dvanaestogodišnju devojčicu, da bi je na silu udali za jednog člana njihove zajednice. Nedelju dana kasnije, devojčica je nađena u džungli pod zaštitom tri lava. Ispostavilo se da, kada su lavovi videli da muškarci tuku devojčicu, oterali su ih i zaštitili je. Kada je policija našla devojčicu, lavovi su reagovali. Međutim, kada su se uverili da je devojčica na sigurnom, vratili su se u džunglu.

Ona je svedočila da su je lavovi štitili dok policija nije došla.

Divlje životinje, lavovi Osetili da je devojčica u opasnosti Foto: Pixabay.com

Geo, pravi pas heroj

Geo je neodoljiv mešanac nemačkog ovčara i kolija, koji je spasao život svom desetogodišnjem vlasniku, Čarliju Rajliju.

Čarli se igrao na ulici sa svojim ljubimcem, kada je iznenada kamion velikom brzinom krenuo ka trotoaru, pravo prema dečaku. Pas je momentalno odgurnuo Čarlija u stranu i primio udarac kamiona. Gea je udarac odbacio na put, kojeg je kamiondžija, dok je pokušavao da pobegne pregazio još jednom.

Hrabri pas je nekim čudom preživeo, ali zadobio je nekoliko unutrašnjih povreda, kičma i noge su mu bile slomljene. Na sreću, veterinar je na vreme spasao Gea od smrti. Pas je morao da se podvrgne dugoj terapiji i rehabilitaciji. Danas je Geo potpuno zdrav i uživa u životu, zajedno sa svojom porodicom koja mu je beskonačno zahvalna, jer im je spasao sina -  prenosi Bright Side.

Video: Zbog prijatelja i sam umalo nije izgubio život od auta koji se kretao u rikverc

Mačak medicinska sestra

Crni mačak po imenu Rademenes stigao je u poljsko sklonište za životinje 2014. godine. Kada je primljen bolovao je od teške bolesti gornjih disajnih puteva, što mu je stvaralo neizdržive bolove.

Njegovi vlasnici doveli su ga kako bi ga uspavali, ali su doktori odlučili da mu daju još jednu šansu. Na opšte iznenađenje svih, mačak se brzo oporavio. Nakon oporavka, mačak je počeo da se brine o drugim životinjama u rehabilitacionom centru, pa je zbog toga dobio nadimak „medicinska sestra“.

Rademenes grli druge dlakave pacijente, greje ih, kako bi se odmorili i brže oporavili. Ponekad im liže uši. Ovaj mačor je danas mačak sestra skoro puno radno vreme. Radnici rehabilitacionog centra tvrde da se pacijenti o kojima mačak brine brže oporavljaju od ostalih. Ne pokazuje li to da su čuda moguća, samo treba da pokažemo malo ljubaznosti?

Video: Šestogodišnji dečak je alfa svojim vukovima

Romeo, prijateljski vuk

Fotograf Nik Jans većinu vremena provodi posmatrajući divlje životinje i vrsan je poznavalac prirode. Međutim, kada se jedne zimske večeri u blizini njegovog trema u Džunu, na Aljasci, pojavio usamljeni vuk, Nik nije znao šta može da očekuje. Njegov pas je izašao da se upozna sa vukom. Dve životinje se nisu međusobno napale, već su počele da se igraju.

Uskoro je vuk postao redovni posetilac, pa ga je Nik nazvao Romeo. Tokom vremena, Romeo je počeo da ostvaruje interakciju i sa ljudima: igrao se hvatanja, pratio je skijaše ili je jednostavno ležao zajedno s njima na suncu. Ovo prijateljstvo bez presedana trajalo je šest godina i stvorilo je temelj za knjigu „Vuk po imenu Romeo“ koju je napisao Nik Jans. Nažalost, Romea su ubili lovci iz druge države. Sećanje na njega zauvek će živeti u ovom gradu. Postoji i specijalna plaketa koja slavi ovog prijateljskog vuka.

Video: Priča o maci koja je spasila dete od smrti: Gatubela je pokazala herojski čin ljubavi

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA