• 2

Naučnici su upravo otkrili životinju kojoj nije potreban kiseonik da bi preživela

Ovi nalazi mogli bi da prošire definiciju "životinje"

  • 2

Mislili ste da je životinjama neophodan kiseonik da bi živele? Varate se. Naučnici su upravo pronašli jedinstven organizam koji ne mora da diše. Umesto toga, sitni paraziti žive u tkivu lososa i nije im potreban kiseonik da bi proizvodili energiju.

Stiven Etkinson, naučnik sa državnog univerziteta Oregon rekao je da kada pomislimo na životinje mi predstavljamo višećelijska stvorenja kojima je potreban kiseonik da bi preživela, za razilku od mnogih jednoćelijskih organizama uključujući protiste i bakterije.

- U ovom radu pokazali smo da postoji bar jedna višećelijska životinja koja nema genetski alat za upotrebu kiseonika - rekao je on, prenosi CNN.

"H. salminicola" je vrsta životinje koja je povezana sa meduzama i koralima. Živi unutar lososa i "krade" gotove hranljive materije iz njega.

Nalazi, kako kaže Etkinson, proširuju definiciju "životinje".

Kako se navodi, ovaj organizam formira male bele ciste u mišićima lososa koji verovatno ne štete ribama i ne mogu da zaraze ljude. Ipak, okolina unutar njegovog domaćina uglavnom je lišena kiseonika, tako da parazit preživi bez njega.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logika

    Za ovo treba debela pomoć, a niko neće da pomogne, koliko sam molila doktore. Kako da se izbace oz organizma.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima