Ovaj deo Biblije je velika prevara: Naučnici tvrde da je Jevanđelje po Jovanu falsifikat

Nakon ovih tvrdnji naučnika sama hrišćanska vera je dovedena u pitanje

  • 14
Biblija Foto: Pixabay.com

Hrišćani širom sveta uzdrmani su tvrdnjama naučnika da je Jevanđelje po Jovanu drevni falsifikat. Crkvi su se u istoriji mnogo puta pripisivale prevare, poput one sa Torinskim pokrovom, ali nova istraživanja dovode u pitanje samu osnovu hrišćanske vere.

Podsetimo, četiri jevanđelja su ušla u kanon Svetog pisma, dok se sva ostala smatraju nekanonskim odnosno apokrifnim. U Novom zavetu postoje jevanđelja po Matiji, Marku, Luki i Jovanu, a naučnici sada tvrde da je Jevanđelje po Jovanu lažirano, piše Sputnik.

Ko je pisao jevanđelje?

Nije poznato ko je napisao jevanđelje po Jovanu. Dugo se verovalo ga je pisao sam Jovan, jedan od najbližih Isusovih prijatelja i jedini apostol koji je umro prirodnom smrću.

Kako objašnjava Hugo Mendez, docent religijskih studija na Univerzitetu Severna Karolina na Čapel Hilu, "očevidac koji je, navodno, napisao Jevanđelje po Jovanu, verovatno je izmišljotina sama po sebi“. Mendez smatra da je lik izmišljen.

Taj očevidac se u tekstu pojavljuje nekoliko puta, uključujući i delove gde stoji sa još nekoliko žena kraj Isusa koji je razapet, ali i u kojima trči sa apostolom Petrom u praznu Hristovu grobnicu.

Međutim, Mendez ističe u radu objavljenom u časopisu za proučavanje Novog zaveta, da učenik nije prisutan u istim scenama koje se spominju u drugim jevanđeljima - što znači da je tamo verovatno bio ubačen.

- U Jevanđelju po Luki samo žene stoje pod Isusovim krstom (poglavlje 21, stih 49); i Petar trči sam do groba (24. poglavlje, stih 12). Kao da je lik izmišljen i ubačen u te scene kako bi knjiga dala sliku verodostojnosti - smatra Mendez.

On veruje da je ista metoda verovatno korišćena i u tri poslanice koje je navodno pisao Jovan. Mendez ne pokušava da pogodi identitet anonimnih autora, ali tvrdi da oni nisu pripadali jednoj zajednici ili mreži crkava i da su sličnosti tih tekstova nastale usled literarnog pozajmljivanja, a ne ličnog kontakta.

Njegova studija sugeriše da su anonimni autori možda krivotvorili Jevanđelje po Jovanu kako bi privukli više pažnje na svoje viđenje Hristove poruke i naterali čitaoce da "taj tekst shvate ozbiljno", jer su do tada objavljena tri jevanđelja.

- Razmotrite analogiju sa današnjim lažnim vestima. Ljudi izmišljaju priče i objavljuju ih na mreži. Teško je reći da je priča lažna, jer veb lokacija može da izgleda kao prava vest. Na sličan način, mislim da su ove tekstove napisali autori koji su zamračili njihov stvarni identitet i pozadinu. Razlog zbog kojeg imamo poteškoće u pronalaženju „učenika“ koji ovi tekstovi spominju - ili zajednice koju obnavljamo oko njih - je taj što oni nikada nisu postojali - smatra Mendez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pera

    9. mart 2020 | 16:31

    Molim cenjene naucnike da pokazu formulu po kojoj Bog ne postoji,jer ako to tvrdi nauka mora da ima analiza,sinteza i formula,dakle?

  • Православ

    9. mart 2020 | 16:48

    Роде се тако,кобајаги интелегентни ал,површни људи,и хоће разумом да објасне ПРОМИСО Бога Недокучивог,и да тумаче Свето Писмо! Да је тај"научник" узео да чита ТУМАЧЕЊА СВЕТИХ ОТАЦА,поготово нашег Св.Владике Николаја,пронашао би одговоре ЗАШТО ЈЕДАН ЈЕВАЊЂЕЛИСТ НЕШТО ИЗОСТАВИ,А НЕКИ ИЗНЕСЕ ПОТПУНО ЈЕВАЊЂЕЉЕ! И у обичним стварима,ми људи,кад видимо неки догађај,па одемо својим кућама,и препричавамо,нико неће казати,детаљно,баш како се тачно догодило,него ће свако изнети онако како је он видео из његовог угла...Баш по томе се и види да се ученици нису договарали...(дугачко је тумачење). А сад,нека тај"паметњаковић" погледа ОТКРОВЕЊЕ ЈОВАНОВО(Апокалипсу),и тумачења Св.Аверкија Џорданвилског(из руске заграничне Цркве),па нека добро сагледа ДА ЛИ СУ СЕ МНОГЕ СТВАРИ ОСТВАРИЛЕ за ових 2000 год...?!!!

  • Andreja

    9. mart 2020 | 16:51

    Ovo je notorna laz,Jovan je pisao i Knjigu Otkrivenja ko malo vise cita Bibliju shvatice da je ona istinita od prve do poslednje stranice,titla i slova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA