≫ 

Misteriozno stvorenje živi u kanadskom jezeru: Liči na zmiju i plaši decu i odrasle

Legenda o ovom stvorenju opstaje već dva veka

  • 2
Okanagan jezero Foto: Pixabay

Već generacijama unazad mitsko biće za koje se veruje da pliva jezerom Okanagan u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, plaši decu, ali i odrasle. Ovo jezero, dugačko 145 kilometara i široko oko 4,5 kilometra, navodno je dom čudovišta koje liči na zmiju, a koje se naziva Ogopogo, piše BBC.

Ogopogo je za Kelounu, grad koji se nalazi na obali jezera, isto što i Nesi za Loh Nes - ovo biće živi u jezeru i „pojavljuje se“ dovoljno često da održi legendu o sebi u životu.

Prema opisu „očevidaca“, ovo stvorenje sa nekoliko grba liči na zmiju i ima zelenu ili crnu kožu i glavu konja, zmije ili ovce. Na crtežima ovo biće izgleda kao morski zmaj koji može da se vidi na starim mapama moreplovaca. Na dokovima ovog grada nalazi se skulptura zeleno-crnog zmaja duga četiri i po metra, koja predstavlja maskotu lokalnog hokejaškog tima, a u celoj Kelouni mogu da se kupe suveniri sa ovim bićem.

Ogopogo manija dostigla je svoj vrhunac osamdesetih godina dvadesetog veka, kada je turističko udruženje ponudilo nagradu od milion dolara onome ko obezbedi dokaz o njegovom postojanju. Nevladino udruženje ekoloških aktivista „Grinpis“ istupilo je tada i proglasilo ovo biće ugroženom vrstom, zahtevajući da se ne lovi, nego da se samo fotografiše. Tadašnje televizijske emisije prenosile su vesti o čudovištu u jezeru Okanagan i mnogi su zapravo verovali u njegovo postojanje.

Čak i danas 16 odsto stanovnika Britanske Kolumbije veruje da je Ogopogo stvaran.

- On zapravo nije čudovište nego duh jezera koji štiti celu dolinu – kaže Pet Rafael iz „Westbank First Nation“, članica saveta „Okanagan Nation Alliance“, i dodaje da se Ostrvo zvečarki smatra prebivalištem Ogopogoa.

Pre nego što su stigli evropski trgovci krznom, 1809. godine, domorici su ovde već živeli već 12.000 godina. Oni su imali svoje zakone, pravosuđe i uverenja. Oni su verovali u važnost vode, koja je postojala u dva oblika: u spiritualnom i fizičkom, koji se oličavao u samom jezeru iz kojeg se ponekad ukazivao duh.

Okanagan jezero Foto: Pixabay

- U našim pričama Ogopogo je tamne boje i ima glavu konja i rogove jelena. Misionari su videli našeg vodenog duha i po navici demonizovali naša duhovna uverenja – kaže Korali Miler, asistent menadžera u tamošnjem muzeju.

Ovo biće je hranjeno simbolično, duvanom i žalfijom, a ponekad mu je nuđen i losos kao znak zahvalnosti jezeru zbog toga što stanovnicima obezbeđuje vodu i hranu.

- Mislim da odatle potiče nesporazum, doseljenici su nas videli kako bacamo komade mesa u vodu – objašnjava Miler.

Ubrzo potom počele su da se raspredaju priče o zmiji iz jezera Okanagan kojoj se žrtvuju žive životinje kako bi se ona umirila i da bi se osigurala sigurna plovidba jezerom. Kada je jednom legenda o zmiji žednoj krvi zaživela, otela se kontroli – doseljenici su počeli da patroliraju uz jezero noseći oružje, plašeći se da će zver da izroni i napadne ih.

Ipak, dvadesetih godina 20. veka pomama se smanjila, a turističke organizacije su nazvale ovo biće Ogopogo po engleskoj zaraznoj narodnoj pesmi čije reči glase „Njegova majka je bila uholaža; njegov otac je bio kit; imao je malo glave; i jedva neki rep; a Ogopogo je bilo njegovo ime“. Mitsko biće tako se transformisalo u stvorenje nalik liku iz crtanog filma koje bi moglo da privuče turiste.

Nije poznato koliko je ljudi u proteklom veku putovalo u Kelounu kako bi videlo ovo jezersko biće, ali je vremenom Ogopogo postao zaštitni znak Keloune. Lokalne prodavnice počele su da prodaju njegova „jaja“, pa čak i njegov izmet mogao se naći u njima. Iako turističke agencije danas ne promovišu Ogopogoa, legenda i dalje opstaje.

Miler ističe da je veoma važno napraviti razliku između duhovnog bića u koje su verovali domoroci koji su hteli da zaštite svoje jezero i Ogopogoa, koji je produkt pogrešne interpretacije doseljenika, a koji se posle nekog vremena pretvorio u turističku atrakciju.

Video: Kod obale Kine usnimljeno veliko nepoznato stvorenje u vodi

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA