• 0

U Zapadnoindijskom okeanu otkrivene nove vrste ajkula: Imaju pipke kojima otkrivaju plen

Ove ajkule mogu dostići dužinu od 1.5 metara, a u divljini još nije uočen nijedan živi primerak.

Ajkula, surferi

Foto: Pixabay

Naučnici su otkrili dve nove vrste ajkula koje žive u dubinama Zapadnoindijskog okeana.

To su ajkule testerače sa po šest škrga na obe strane i karakterističnim, dugim njuškama sa velikim brojem zuba i pipcima pomoću kojih otkrivaju plen.

Jedna od ovih vrsta, koja na latinskom nosi naziv Pliotrema annae, otkrivena je pošto su jedan primerak ulovili ribari u Zanzibaru, dok su njuške druge vrste, poznate pod nazivom Pliotrema kajae, pronađene na Madagaskaru, a još neki primerci kasnije su pronađeni i u muzejskim zbirkama, ali pod pogrešnim nazivima, navodi internet sajt Si-en-ena.

Ove ajkule mogu dostići dužinu od 1.5 metara, a u divljini još nije uočen nijedan živi primerak.

- Zajedno sa ribarima, u to vreme smo sprovodili istraživanje o ajkulama i ražama, i shvatili da se te ajkule testerače ne poklapaju sa postojećim vrstama - rekao je autor studije Endrju Templ, istraživač-saradnik na univerzitetu u Njukaslu, Velika Britanija.

- Do sada smo pronašli dva primerka, jer ove vrste nisu uobičajene - rekao je on.

Templ kaže da je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni juče u časopisu „PlOS uan“ pokazuje koliko je važan Zapadnoindijski okean kada je reč o biodiverzitetu ajkula i raža, kao i "koliko toga i dalje ne znamo".

- Region je veoma malo proučen, a većina onog što znamo dolazi iz rada u ribolovnim područjima. Poteškoća leži u tome što su mala ribolovna područja dominantna tom u regionu, a najmanje pola miliona ribara koristi više od 150,000 plovila - tvrdi Templ.

Zbog velikog broja tih područja i relativno malobrojnih plovila, teško je pratiti celokupan ulov, stoga je moguće da neuobičajene vrste često neko vreme ostanu neotkrivene, objašnjava on.

Pre najnovijeg otkrića, zabeležena je samo jedna vrsta ajkule testerače sa šest škrga.

Ovakve ajkule su zaista neobične jer većina ajkula testerača sa obe strane ima po pet škrga, navodi nemački istraživač Simon Vajgman, jedan od autora studije.

Video: Kao Elijen protiv Predatora, ali na dnu mora: Užasavajuća epska bitka ajkule i hobotnice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima