Informacije koje vam nekad mogu koristiti. Činjenice koje će zadiviti i one koji misle da sve znaju

Činjenice koje će zadiviti i one koji misle da znaju sve

  • 1
devojke upiru prstom u ekran laptopa Foto: Unsplash

Najveća online enciklopedija, Vikipedija, sadrži više od  6,040,420  članaka samo na engleskom jeziku i taj se broj svakodnevno povećava. Prema urbanoj legendi: ako kliknete prvi (ne kurzivan) izraz na gotovo bilo kojem unosu na Vikipediji, na kraju ćete stići na stranicu “filozofija”. Vikipedija je već kreirala stranicu pod nazivom „Prelazak na filozofiju“, gde se opisuje ovaj fenomen. Prema njihovim navodima, ovaj fenomen se dešava u 97% svih unosa, a prvi put je otkriven 2008. godine.

Naravno, niko ne bi mogao da zameni Vikipediju, ali ovde imamo neke činjenice koje mogu da zadive i one koji misle da sve znaju, kaže Bright Side.

Da li ste znali da:

  • Veličina grive kod lavova direktno zavisi od nivoa testosterona. Zato lavice i sterilisani mužjaci nemaju grivu. Međutim, postoje i neki izuzeci: pre nekoliko godina, u jednom od nacionalnih parkova Bocvane, pronađeno je 5 lavica koje su imale vrlo očigledne grive. Nisu bile velike kao one koje imaju lavovi, ali ipak.
  • Prema studiji koju je objavio Science, pojava meke hrane u našoj prehrani uticala je na to kako pričamo. Dodatak biljne hrane promenio nam je zube i vilicu tako da lakše izgovaramo zvuke „f“ ili „v“.
  • Kompanija Lego ima tajno skladište u kome čuva kopije svakog pojedinačnog seta koji su ikada proizveli.
  • Kljunar, životinja sa pačijim kljunom, ima mladunče koja se izlegne iz jajeta, pije majčino mleko, a uopšte nema stomak. Istraživanja čak pokazuju da su tokom evolucije izgubili većinu gena koji su odgovorni za ovaj organ.
    Kljunar Foto: Wikimedia.org / TwoWings
  • Češki i nemački naučnici sproveli su studiju u kojoj su posmatrali ponašanje 70 pasa različitih pasmina, veličina i starosti. Studija je pokazala da ove životinje uriniraju tako što im se telo nalazi u liniji sa osom sever-jug. Ovo funkcioniše samo kada je magnetno polje planete normlano. Kada u njemu dođe do promena, psi reaguju na njih.
  • Mačke mogu da predu na različite načine. Studije su pokazale da pored toga, mogu da dodaju zvuke slične kada mače mnjauče ili kada beba plače ako su gladne.
  • Kada glumci glume, oni ne nose samo kostim lika, već menjaju svoje ponašanje i gotovo da postaju novi ljudi. Skeniranje mozga pokazuje da aktivnosti u mozgu glumca, kada odgovara na ista pitanja, može da bude različito u zavisnosti da li je reč o njemu u tom trenutku ili o liku koji glumi. To znači da glumci gotovo postaju karakteri koje glume.
  • Kad gledamo horor filmove, povećava se nivo proteina odgovornih za koagulaciju krvi.
  • Postoji religija koja se zove dudizam, zasnovana na životnoj filozofiji glavnog junaka filma “Veliki Lebovski” (The Big Lebowski ). Njegove pristalice (kojih ima oko 450.000 širom sveta) veruju da bi uvek trebalo da se ide uz tok života i da se ne brine kada se dogodi nešto loše. Oni pokušavaju da pronađu radost u najjednostavnijim stvarima, kao što je kuglanje.

  • Sunčani naočari koristili su se u Kini još u 12. veku. Stakla su bila izrađena od kvarca, a veliki okvir ih je držao na licu. One, ne samo što su štitile oči od sunčeve svetlosti, već su bile koriste da bi se sakrile emocije korisnika, zbog čega su ih koristile sudije tokom ispitivanja.
  • Blokovi koji se koriste za izgradnju Velikog Kineskog zida spojeni su posebnim cementom napravljenim od lepljivog pirinča. Ista mešavina korišćena je i u drugim velikim konstrukcijama dinastije Ming, kada je izgrađen jedan od najjačih delova zida.
  • U martu 2019. godine dvadesetogodišnja Arifa Sultana iz Bangladeša prerano je rodila dečaka. Mesec dana kasnije, opet je odvežena u istu bolnicu i pokazalo se da je još uvek trudna. Lekari su odlučili da urade carski rez, i kao rezultat toga, imala je blizance. Pokazalo se da je Arifa Sultana imala vrlo retku anomaliju - drugu matericu. Obično ta anomalija dovodi do problema sa začećem, ali to nije bio slučaj u Arifinoj situaciji.
  • Tokom života naše srce otkuca oko 2,5 milijardi puta, ispumpavajući oko 7.570 litara krvi dnevno.

(T. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA