≫ 

U Rusiji pronađene ruševine hiljadugodišnjeg pravoslavnog hrama

U XVII veku hram je oronuo i srušio se

  • 0
Arheološka iskopavanja, crkva Borisa i Gleba, Novgorodsko Kremlj Foto: novgorodmuseum.ru

U Velikom Novgorodu na teritoriji tvrđave pronađene su ruševine drevnog hrama iz XII veka. Njegovi temelji očuvani su u odličnom stanju.

Od 1167. do 1173. godine na mestu hrama nalazila se crkva svetih kneževa Borisa i Gleba. Ona je podignuta od sredstava bogatog trgovca Sotka Sitiniča. Verovatno je da je upravo od poslužio kao prototip za legendarnog ruskog junaka Sadka.

U XVII veku hram je oronuo i srušio se.  To je objavila agencija „Interfaks”, pozivajući se na Institut za arheologiju Ruske akademije nauka.

Arheološka iskopavanja, crkva Borisa i Gleba, Novgorodsko Kremlj Foto: novgorodmuseum.ru

Naučnici procenjuju da je crkva bila visoka oko 40 metara. Najpre se na ovom mestu nalazila oranica, a već u XI veku tu je bilo naselje.

Hram je stajao na takozvanim trakastim temeljima. To su nizovi krupnog kamenja povezanog vezivnim materijalom, koje je postavljeno u male iskopane rovove. Arheolozi su istakli visok kvalitet gradnje i vezivnog materijala, mada je njegov sastav uobičajen bez ikakvih originalnih dodataka kao što su jaja ili med.

Video: Erdoganov šamar civilizaciji i tekovinama turskog naroda: Molitva ispred Svete Mudrosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA