Ovako izgleda leto na Saturnu, fantastičnu fotografiju snimio teleskop Habl

Astronomi kažu da su Saturnovi prstenovi, viđeni sa distance od 1.350 miliona kilometara od Zemlje, toliko svetli na fotografiji da izgledaju kao "sveže napadali sneg"

  • 4
Saturn, planeta, NASA Foto: Instagram/nasa

NASA otkriva kako izgleda leto na Saturnu na neverovatnoj fotografiji koji je snimio svemirski teleskop Habl. Na fotografiji se vidi i ledeni, plavi južni pol. Fotografija je snimljena 4. jula.

Astronomi kažu da se Saturnovi prstenovi, viđeni sa distance od 1.350 miliona kilometara od Zemlje, toliko svetli na fotografiji da izgledaju kao "sveže napadali sneg".  Dva Saturnova ledena Meseca su takođe jasno vidljiva, malecni Mimas, na desnoj strani fotografije i ledeni Enceladus na dnu, prenosi Dejli mejl.

Atmosfera Saturna - koja se primarno sastoji od helijuma i vodonika, i u tragovima amonijaka, metana i vodene pare - daje planeti njenu žućkasto, braonkastu boju. Međutim, crvenkasta izmaglica koja se vidi na severnoj hemisferi na fotografiji sugeriše da letnji meseci mogu da promene količinu proizvedene fotohemijske izmaglice ili da izmene atmosfersku cirkulaciju i uklone led iz aerosola.

Eksperti NASA takođe su na fotografiji primetili južni pol koji odslikava promene u zimskoj hemisferi Saturna.

- Neverovatno je da tokom nekoliko godina, vidimo sezonske promene na Saturnu - rekla je Ejmi Sajmon, naučnica NASA.

Istraživači NASA kažu da razlog zašto Saturn ima koncentrične prstenove - koji su napravljeni od komada leda koji variraju u veličini od maleckih zrna do ogromnih komada - ostaje misterija. Slažu se u tome da su prstenovi stari oko četiri milijarde godina, kao i sama planeta. Ipak, ima i drugih teorija u kojima se navodi da su se prstenovi formirali pre "samo" nekoliko stotina miliona godina.

Istraživanja NASA pokazala su da prstenovi mogu da "potraju" još oko 300 miliona godina. Ovo je argument u prilog tome da je sistem prstenova mlađeg godišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA