Posledica izlivanja nafte sa japanskog broda: Okean na obalu izbacio 17 uginulih delfina

Nesreća se dogodila mesec dana nakon izlivanja nafte sa nasukanog japanskog broda, što je prouzrokovalo veliku ekološku katastrofu u ovom području

  • 1
Mauricijus mrtvi delfini Foto: Tanjug/AP

Indijski okean je na obalu Mauricijusa izbacio 17 uginulih delfina, potvrdili su zvaničnici za Rojters. Nesreća se dogodila mesec dana nakon izlivanja nafte sa nasukanog japanskog broda, što je prouzrokovalo veliku ekološku katastrofu u ovom području.

Iz ministarstva ribarstva saopšteno je da su uginuli delfini imali nekoliko rana i da se oko njihovih vilica nalazila krv, ali da nije bilo tragova nafte. Oni koji su preživeli, a kojih je bilo oko deset, izgledali su veoma umorno i jedva su plivali.

Uginuli delfini prebačeni su u "Albion", istraživački centar za ribarstvo radi autopsije.

Portparolka grupe za zaštitu životne sredine "Eko-Sud" sa Mauricijusa pozvala je na javno objavljivanje rezultata autopsije. Ona je takođe izjavila da grupa želi da prisustvuje autopsiji kako bi bolje razumela zašto su delfini uginuli, ali da još uvek čeka na odgovor vlasti.

Japanski brod "M. V. Vakašio" nasukao se na Mauricijusu 25. jula, a do izlivanja nafte došlo je oko nedelju dana kasnije.

Posledice izlivanja nafte još uvek ne mogu biti u potpunosti sagledane, tvrde naučnici, a ova ekološka katastrofa mogla bi da decenijama utiče na Mauricijus i njegovu ekonomiju zavisnu od turizma.

Video: Zamislite da ste na čamcu, a oko vas samo delfini

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    26. avgust 2020 | 19:35

    Prirodni ekoloski sistem moze narusiti jedino covek,novo kapitalisticko doba i profit nemaju milosti ni prema kpme,cesto se i svesno unistava ekosistem zbog privatnog kapitala i profita,tako nece se tu nista mnogo promeniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA