Mladići pronašli zlatnike stare preko 1.000 godina, izgledaju kao da su zakopani juče

Na mestu gde su pronađeni novčići bile su brojne radionice

  • 3
Zlatnici, novčići, Izrael Foto: Printscreen/Youtube/ Israel Antiquities Authority Official Channel

Nekoliko mladića u Izraelu našli su se u čudu pošto su na arheološkom nalazištu pronašli 425 novčića koji su stari više od 1.000 godina.

- Osobe koje su tamo sakrile blago pre oko 1.100 godina očekivale su da će ga kasnije otkopati pa su čak i osigurale posudu kako se ne bi pomerala. Možemo samo da nagađamo šta ih je sprečilo da se vrate i uzmu natrag blago - rekao je Lijat Nadav-Ziv, vođa iskopanja na toj lokaciji.

Kako prenosi “Večernji list”, na području gde su pronađeni zlatnici su bile brojne radionice, ali nema indicija koje bi mogle da ukažu na to čija je posuda sa blagom.

- Počeo sam da kopam i ubrzo sam primetio nešto što liči na tanke listiće. Kada sam malo bolje pogledao, video sam da su to zapravo zlatnici. Bilo je uzbudljivo kada smo pronašli drevno blago - rekao je Oz Coen, jedan od mladića koji su pronašli novčiće.

Pronađeni zlatnici datiraju iz doba Abasidskog kalifata. U pitanju je 24-karatno zlato, a reč je o ozbiljnoj količini novca. Stručnjak za antikvitete Robert Kol kazao je da bi, primera radi, čovek sa tolikim novcem u to vreme mogao da kupi luksuznu kuću u nekom od najboljih kvartova Fustata.

Zlatnici su u izuzetnom stanju, skoro kao da su juče bili zakopani. Pretpostavlja se da je razlog tome što su novčići od čistog zlata. Riznica je teška 845 grama, a preračunato u današnju vrednost zlata, ovi zlatnici bi vredeli 52.600 dolara.

Video: Otkrivena tri olovna sarkofaga u Viminacijumu, u njima ostaci dece i jedne bebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zile

    2. septembar 2020 | 21:38

    To je zakopo moj pokojni cukun- cukun deda.Posaljite mi na adresu.Placam postarinu cim stigne paket...E deda deda ,smrc,smrc.Tuga.

  • Magy

    3. septembar 2020 | 00:10

    Sto ja ne nadjem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA