≫ 

Pacov dobio zlatnu medalju jer uspešno otkriva nagazne mine

Specijalno obučeni pacov, po imenu Magava, je u svojoj dosadašnjoj "karijeri" otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije

  • 2

Mužjak afričkog džinovskog torbarskog pacova po imenu Magava dobitnik je posebnog priznanja zahvaljujući svojoj uspešnosti u otkrivanju nagaznih mina.

Kako navodi BBC, specijalno obučeni Magava je u svojoj dosadašnjoj "karijeri" otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije u Kambodži, zbog čega mu je jedna veterinarska dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije dodelila zlatnu medalju.

Magava je prvi pacov među 30 životinja koje su, zahvaljujući radu u raznim specijalnim službama, dobile tu medalju.

Sedam godina stari Magava dugačak je 70 centimetara i težak 1,2 kilograma, što mu omogućava da se kreće preko nagaznih mina ne aktivirajući ih, a minsko polje veličine teniskog terena u stanju je da pretraži za samo dvadeset minuta, dok bi čoveku sa minskim detektorom za to trebalo između jednog ili četiri dana.

Magava je godinu dana obučavan u jednoj belgijskoj organizaciji sa sedištem u Tanzaniji koja pacove obučava da nanjuše jedno hemijsko jedinjenje u eksplozivnom punjenju nagaznih mina, kao i tuberkulozu.

Procenjuje se da u Kambodži ima oko šest miliona nagaznih mina, većinom postavljenih u doba građanskog rata tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kole

    25. septembar 2020 | 16:13

    Interesantno. I nama treba stotinak takvih pacova koji bi pronalazili ogroman broj mina koje su patriJote sejale po bivsoj drzavi.

  • .

    25. septembar 2020 | 23:31

    Jadna zivotinja....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA