≫ 

Meda toliko pati u zatočeništvu da su ga bacili na bromazepam: Čim ga ostave u kavezu on bi da beži

Meda "leptirić" već tri puta bežao jer mnogo pati u zatočeništvu

  • 1
Medved, besan, ljut, zubi Foto: Shutterstock

Medved "Leptirić", koji je postao zvezda u Italiji nakon što je tri puta uspeo da pobegne iz zarobljeništva, a 7. septembra ponovo uhvaćen, pati od psiho-fizičkog stresa u zatočeništvu i svakodnevno mu daju lekove za smirenje.

"Leptirić", čije je tehničko ime M49 odbija da jede i svu svoju snagu troši na pokušaje da obori ili razvali metalnu mrežu visoku 4 metra kojom je park u koji je zatvoren ograđen.

Izveštaj o tome je sačinjen zajedničkom analizom situacije koju su izveli karabinjeri i predstavnici organizacije koja se bavi zaštitom ugroženih životinjskih vrsta (Cites), a prenosi dnevna novina "Il Fato Kotidijano". Medved "Leptirić" je miljenik italijanske javnosti i kada je treći put pobegao, dok su lovci pokušavali da ga uhvate, narod je navijao za medveda, organizovane su peticije da se "Leptirić" ostavi da živi u prirodi, članovi organizacija za zaštitu životinja su štrajkovakli glađu i pretili da će pred međunarodnim sudom tražiti oslobođanje "Leptirića".

Leptirić se nikoga ne boji

Došao je u centar pažnje javnosti pre dve godine kada je prvi put u planinama severne regije Trento, napravio pravu raciju po bajtama i torovima ostavljajući iza sebe tragove koji će ga učiniti prepoznatljivim: razbijao sve prozore, onako iz zabave, pokušavao, a po nekad i uspevao da razvali vrata, zakolje ili ih odvuče daleko od očiju desetinu ovaca, ali je pokazao da se ne plaši ni čobana, pa je jedan, da bi se odbranio, pucao iz karabina u vazduh ne bi li uplašio medu.

Sudbinu mladog, inteligentnog i hrabrog mužjaka pomno prati italijanska javnost putem društvenih mreža i brojnih članaka u medijima, zbog odsustva straha prema ljudima i zabranama koje su mu postavljane.

- Ja sam na strani mede - napisao je na svom Tviteru italijanski ministar za zaštitu okoline Serđo Kosta, koji mu je i dao ime “Leptirić”.

Tri uspešna "Leptirićeva" bekstva iz "zatvora" i medina želja za slobodom, podsetili su ministra Kostu na junaka čuvene, autobiografske knjige Henrija Šariera, koji je izdržavao doživotnu robiju u francuskom Gvajani odakle je uspeo da pobegne.

Video: Mrkog medu su baš svrbela leđa: Izveo je zavodljivi ples oko drveta kako bi se dobro počešao

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA