≫ 

Spektakularan prizor u Egiptu: Otvoreno 59 drevnih sarkofaga, starih bar 2.500 godina

Na odeći mumija i dalje su vidljivi hijeroglifi u jarkim bojama

  • 2
Egypt Antiquities Egipat sarkofag mumija Foto: Tanjug/AP

Egipatski arheolozi nisu strahovali od drevne kuge ili kletvi i proteklog vikenda su otvorili čak 59 sarkofaga koji su bili zakopani više od 2.500 godina.

Prošlog meseca arheolozi su objavili da su pronašli kovčege u pustinjskom podzemnom groblju Sakara. Više desetina kovčega pronađeno je naslagano jedno preko drugog na dubini od oko 11 metara.

- Drago mi je što nas korona virus nije sprečio da kopamo i otkrijemo još misterija i tajni o našoj drevnoj civilizaciji - rekao je ministar Haled El Anani.

Vlasti su najavile da će pored ovih 59 iskopanih sarkofaga izvući još nekoliko desetina, a veruje se da nisu otvarani otkako su pokopani, tačnije najmanje 2.500 godina. U sarkofazima su bile mumije sveštenika i važnih zvaničnika, a na ostacima mumije i dalje se vide hijeroglifi u jarkim bojama.

- Nakon što smo uklonili poklopac pronašli smo dve veoma dobro očuvane mumije na čijoj odeći stoje imena i titule - rekao je El Anani.

Prilikom iskopavanja otkrivena je i bronzana statua boga Nefertuma sa dragim kamenjem, kao i 28 statua Ptah-Sokera, "glavnog boga" grada mrtvih u Sakari. Takođe, pronađeni su i brojni amuleti i figurice.

Sakara je veliko drevno groblje u Egiptu, koje sadrži najstariju danas stojeću stepenastu piramidu na svetu. Nalazi se oko 30 kilometara južno od savremenog Kaira i pokriva područje dimenzija 7 x 1,5 kilometara.

Dok je Memfis bio glavni grad Drevnog Egipta, Sakara je služila kao njegova nekropola. Iako su je zasenili kraljevski grobovi u Gizi, a kasnije i Dolina kraljeva u Tebi, ostao je važan kompleks za manje pogrebe i ceremonije raznih kultova preko 3.000 godina, sve do ptolemejskih i rimskih vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • voja

    5. oktobar 2020 | 18:32

    ostavite upokojene na miru ni mrtvima nedate mira samo da bi zaradili pare

  • Imenjak

    5. oktobar 2020 | 18:02

    A grobovi opljackani pre 100 god

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA