≫ 

Oni pamte do kraja života, predu poput mačaka, imaju svoj jezik i dijalekte u njemu: Pogodite ko su?

Imaju manire i mlade "vaspitavaju" da se javljaju drugim jedinkama kada se susretnu

  • 1

Sa masom tek nešto većom od 5 kilograma, njihov mozak veći je od bilo koje druge kopnene životinje.

Njihovo čulo mirisa je pet puta razvijenije od ljudskog, a dva puta od psećeg, mogu izraziti emocije, uključujući radost, tugu, bes. 

Uglavnom žive od 50 do 70 godina, ali najstarija jedinka je živela 82 godine. Odrasli i zdravi nemaju prirodnih predatora, ali lavovi su pretnja samo onima koji su bolesni.

Poznati su poveličini svojih ušiju, a jedno uvo je teško čak 85 kilograma, i smatra se da, kada su ispružene, njihove uši imaju oblik kakvim je afrički kontinent prikazan na mapama.

Spavaju samo 2 do 3 sata dnevno, ali videtek na razdaljini između 20 i 25 metara.

Plivaju poprilično dobro, ali ne mogu da kaskaju, skaču ili galopiraju. U stvari, oni imaju samo dva načina kretanja: šetnja ili brzo hodanje, koje je slično trčanju.

Njihovo se društvo temelji na socijalnoj matrijarhijskoj zajednici. Matrijarh je najstarija ženka koja vodi zajednicu, koju obično čini od 9 do 11 jedinki.

Samo su blisko srodne ženke i njihovo potomstvo deo ove zajednice, jer kada mužjaci postanu polno zreli napuštaju krdo u kojem su rođeni i odrasli, i nastavljaju samotnjački život.

Dobrobit zajednice zavisi od vođstva matrijarha. Ona odlučuje kada se odmaraju, kupaju, jedu ili piju, i kada treba napustiti neko područje jer su rezerve hrane iscrpljene.

Pored toga, od sećanja matrijarha zavisi sudbina krda u razdobljima velike suše. Ona se tada mora setiti mesta na kojem je bila u mladosti, a gde je sigurno da će krdo naći vodu.

U videu na početku teksta pogledajte o kojoj životinji je reč.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA