Kina zabranila mobilne telefone u školama: Roditelji moraju da podnesu zahtev

Škole će biti nadležne da sprovedu ceo postupak i da odluče gde i kako će se čuvati telefoni, kao i ko će brinuti o njima

  • 5
Devojčica dete mobilni telefon Foto: Pixabay.com

Učenicima osnovnih i srednjih škola širom Kine više nije dozvoljeno da nose mobilne telefone u školu ukoliko nemaju stvarne potrebe i ukoliko njihovi roditelji ne podnesu pismeni zahtev, navodi se u novoj odluci objavljenoj na sajtu Ministarstva obrazovanja Kine.

U slučaju da postoje pisane prijave rositelja, naglašava se da učenici koji donesu mobilne telefone u školu moraju iste da predaju nadležnima u svojim školama, umesto da ih nose sa sobom u učionicu.

U skadu s tim, škole će biti nadležne da sprovedu ceo postupak i da odluče gde i kako će se čuvati telefoni, kao i ko će brinuti o njima, prenosi Sputnjik.

Iz kineskog ministarstva navode da ovaj potez štiti učenike i pomaže im da se skoncentrišu na učenje umesto da troše vreme na internet i igranja video igara.

Kako bi se olakšala komunikacija između učenika i njihovih roditelja, uredbom resornog ministarstva se predlaže postavljanje javnih telefona u škole, kao i traženje drugih inovativnih rešenja.

Pored toga, nastavnici više ne smeju da zadaju domaće zadatke putem mobilnih telefona niti da traže od učenika da završe domaće zadatke na mobilnim telefonima, prenosi Kineski internacionalni radio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Map

    2. februar 2021 | 16:25

    Sve pohvale za tu odluku i kod nas bi je trebalo uvesti

  • Bgd

    2. februar 2021 | 18:21

    Svaka cast, tako i treba 👏👏👏

  • Раднаскела

    2. februar 2021 | 19:59

    Не бих да звучим лудо, али мобилни нам упропастише децу! Треба их правити као некад, само за позиве и текстуалне поруке, јер ово превазилази здрав разум! Клинци не испуштају телефоне из руку, тик-ток, инстаграм и слична ср_ња по цео дан...ужас!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA