≫ 

Sve manje beba u Kini: Ako se ovakav trend nastavi, preteći će ih Indija

10,3 miliona beba je registrovano u 2020, dok je godinu pre broj novorođenčadi dostigao skoro 11,79 miliona, to je godišnji pad od 14,9 posto

  • 0
Vuhan Kina Foto: Tanjug/AP

Broj novorođenih beba zabeležen u Kini prošle godine pao je za gotovo 15 posto, što je uzrokovalo zabrinutost u ovoj najmnogoljudnijoj državi na svetu.

Prema podacima koji su objavljeni ove nedelje, 10,3 miliona novih beba je registrovano u 2020, dok je godinu pre broj novorođenčadi dostigao skoro 11,79 miliona. To je godišnji pad od 14,9 posto.

Ova vest je usledila nakon što je Kina prošle godine zabeležila najniži natalitet od formiranja Narodne Republike 1949. godine.

Ovaj demografski problem Kine bi mogao biti ozbiljan za drugu najveću svetsku ekonomiju u trenutku kada trenutno radno sposobna populacija dostigne godine za penziju.

Ostariće pre nego što se obogate

Stručnjaci su naglasili da su zabrinuti da bi, ukoliko se takav trend nastavi ili jednostavno broj stanovništva počne da se smanjuje, Kina mogla "ostariti" pre nego što se obogati.

Prema poslednjim informacijama iz Nacionalne kancelarije za statistiku, prošle godine Kina je imala 250 miliona osoba starijih od 60 godina, a to je 18 posto populacije.

Stjuart Getel-Basten, profesor društvenih nauka na Univerzitetu nauka i tehnologija u Hong Kongu, kazao je da, iako će većina zemalja zabeležiti pad novorođenih u 2020. godini što je posledica pandemije, statistika iz Kine pada i u skladu s opštim trendom.

- Uticaj korona virusa je verovatno to naglasio i narednih godina je moguće da padovi i neće biti tako loši, ali taj silazni strukturni trend će se verovatno nastaviti. Broj novorođenčadi u budućnosti nikada neće biti tako visok, jer broj žena u dobu za rađanje opada i brzo će opadati u godinama koje dolaze - objasnio je on.

Pretiče ih Indija?

Iako demografske promene Kine još nisu uporedive s nekim od njenih susednih zemalja koje imaju veoma staru populaciju – poput Japana i Južne Koreje, a čija se populacija sada generalno smanjuje – te promene i dalje predstavljaju potencijalne probleme u budućnosti, pogotovo ako se uzme u obzir da "generacije jednog deteta" stare.

Očekuje se da će naredni popis stanovništva u Kini, koji je počeo u novembru, pokazati značajan pad nataliteta prvi put u nekoliko decenija, što bi moglo značiti da je ovu do sada najmnogoljudniju zemlju na svetu pretekla Indija, piše CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA