≫ 

Naučnici "provalili" sekvencu Modernine vakcine i postavili ga na internet

Objavljeni kod sadrži četiri strane, a dve zauzima mRNK sekvenca vakcine Modern

  • 5
Moderna vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dvoje naučnika sa Univerziteta Stenford uspeli su da izvuku celu mRNK sekvencu iz Modernine vakcine protiv korona virusa i taj kod postave na poznatu internet stranicu Github.

Kako navodi portal "Mashable", ova RNK sekvenca zapravo predstavlja listu uputstava koje govore telu šta da radi. U slučaju Modernine vakcine, ona govori organizmu šta mu je potrebno da proizvede kako bi se borio protiv kovida, odnosno predstavlja kod koji "pokreće vakcinu".

Naučnici Endrju Fajer i Masa Šura uspeli su da "izvuku" kod iz cepiva, a objasnili su da oni nisu tehnički radili obrnuti inženjering vakcine kako bi došli do mRNK sekvence. Takođe, oni su objasnili da im za ovaj poduhvat nije bila potrebna neotvorena doza Moderna vakcine, već su iskoristili malo količinu cepiva koje je ostalo u bačenoj ampuli posle vakcinacije.

Kako ističe "Mashable"; čak su tražili dozvolu od američke Federalne agencije za lekove (FDA) da zadrže tte ampule.

Objavljeni kod sadrži četiri strane, a dve zauzima mRNK sekvenca vakcine Moderna. Naučnici su istakli da su pokušali da stupe u kontakt sa tom farmaceutskom kompanijom pre objavljivanja sekvence, ali nisu dobili odgovor.

Međutim, Fajer i Šura ističu da im je FDA dala dozvolu da "podele sekvencu sa zajednicom".

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da se došlo do vakcine protiv kovida, ali uz pomoć obrnutog inženjeringa. Naime, krajem 2020. godine osnivač PowerDNS-a, provajdera za open sors softver uspeo je da izvuče mRNK sekvencu iz Fajzerove vakcine protiv korone koristeći samo informacije koje je pronašao na internetu.

Video: Kamala Haris primila Moderna vakcinu pred kamerama: Ovo je bilo lako

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • sale

    1. april 2021 | 07:29

    Drugim recima opasan experimentalni genetski proizvod

  • Boki

    1. april 2021 | 07:15

    RNK menja kod DNK, na taj način se mogu lečiti razne bolesti, ali mogu se i izazvati... Fajzer je kupio firmu Hospira 2015. godine koja se bavi tim "genetskim inženjeringom". Hospira je našla lek za lečenje raka na isti način, ali je očignedno prekomponovan sistem za pravljenje vakcina protiv korona virusa. Kako je Fajzer znao 2015. da će im trebati vakcina za koronu 2020. veliko je pitanje...

  • BB

    1. april 2021 | 09:23

    Ako virus kovid 19 nije još genetski ispitan i nije urađena genetska sekvencija virusa kako je moguće napraviti vakcinu koja sadrži informacionu RNK virusa koji naređuje telu kako da se bori protiv istog?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA