Helikopter prvi put u istoriji na tlu Marsa: "Sledeći uspeh? Da preživi noć"

- Putovanje od 471 milion kilometara završilo se sa današnjim spuštanjem 10 cm iz rovera na površinu Marsa - navodi se u objavi NASA-e

  • 6
Helikopter, NASA, Indženuiti, Ingenuity Foto: Printscreen/Youtube/VideoFromSpace

Helikopter "NASA" spustio se na tlo planete Mars, pošto je napustio matični brod, odnosno rovera Perseverans (Upornost), objavila je u subotu uveče ta svemirska agencija.

Kako prenose svetski mediji, helikopter bi trebalo da obavi prvi let 11. aprila.

- Potvrđeno je sletanje #MarsHelicopter! Putovanje od 471 milion kilometara završilo se sa današnjim spuštanjem 10 cm iz rovera na površinu Marsa - navedeno je na oficijelnom Tviter nalogu "NASA-e".

- Sledeći uspeh? Da preživi noć - dodaje se u poruci.

Maleni helikopter Indženuiti (Ingenuity), težak 1,8 kilograma, tokom leta trebalo bi da dostigne visinu od oko tri metra, da ostane na jednom mestu tridesetak sekundi, okrene se i vrati na tlo.

Helikopter se napaja litijumkskim baterijama i mogao bi da pokuša još nekoliko letova t0kom otprilike mesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Rover Perseverans (Perservance), koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam meseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseveransa je potraga za mikrobiološkim životom kog je na Marsu moglo biti pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.

Video: NASA: Stigli prvi snimci sa Marsa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA