Rover na Marsu zabeležio neverovatnu fotografiju: Mnogi su mislili da je u pitanju duga

Veliki broj korisnika društvenih mreža ostao je u šoku kada su videli nove fotografije rovera NASA

  • 0

Rover NASA "Perservance" (Upornost) ušao je u anale istorije čovečanstva pošto je sleteo na Mars i poslao neverovatne fotografije površine ove planete.

NASA je, takođe, nedavno objavila nove fotografije koje su na prvi pogled šokirale korisnike društvenih mreža. Naime, na jednoj od fotografija sa Marsa vidi se nešto što neodoljivo podseća na dugu.

Međutim, u opisu fotografije na zvaničnom Tviter nalogu NASA-e, naučnici su objasnili da to nije duga.

- Mnogi su se pitali: Da li je ovo duga na Marsu? Ne, duge ovde nisu moguće. One nastaju kada dolazi do prelamanja Sunčeve svetlosti od kapljica kiše, ali tamo nema dovoljno vode za kondenzaciju, a previše je hladno da bi voda bila u tečnom stanju. Reč je luku koji je nastao od bljeska sočiva - stoji u objašnjenju NASA.

Podsećanja radi, rover je nedavno stavio na tlo Marsa helikopter "Indženuiti", koji bi trebalo da poleti 11. aprila. To bi trebalo da bude prvi let helikoptera  na Marsu u istoriji čovečanstva.

Helikopter se napaja litijumkskim baterijama i mogao bi da pokuša još nekoliko letova tokom otprilike mesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA