Za Putinovu snagu zaslužna je zdrava ishrana, a samo jednom slatkišu ne može da odoli

Njegova ishrana uglavnom se može definisati kao mediteranska, a najčešće izbegava prerađene proizvode i alkohol

  • 2
Vladimir Putin Foto: Profimedia/Alexei Nikolsky /Zuma Press

Ruski lider Vladimira Putin veoma vodi računa šta jede, pa svetski mediji pišu da najviše uživa u ruskoj ishrani, dok su strani recepti retko na njegovoj trpezi.

Ishranu prvog čoveka Ruske Federacije analizirala je srpska nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Ruska ishrana zasniva se na čorbama, supama, kuvanim jelima od skromnih sastojaka. Rusi prvenstveno jedu dosta zdravih namirnica kao što su turšija i beli luk, cvekla i krompir, koji su odlični izvori gvožđa i vitamina C, a koji su praktično nezaobilazni na ruskoj trpezi.

Putin voli žitarice i med, najčešće doručkuje ovsenu kašu, ili heljdinu, uz dodatak prosa i altajskog meda. Često dan započinje i omletom s mladim sirom, a voli i prepeličja jaja.

Putin, Šojgu, Sibir Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije redovno jede paradajz, koji je sjajan izvor likopena, potom krastavac i uvek daje prednost ribi u odnosu na meso. Od mesa najviše voli jagnjetinu, a potpuno je ravnodušan prema slatkišima. Ipak postoji jedna namirnica kojoj nikako ne može da odoli, a to je sladoled.

On najčešće ne ruča jer nema vremena, pa večera lagano uz mlečne proizvode, naročito kefir. Njegova ishrana uglavnom se može definisati kao mediteranska, a najčešće izbegava prerađene proizvode i alkohol. Ipak, povremeno voli da popije vino ili pivo, nikada kafu već se budi uz zeleni čaj. Među omiljenim napicima mu je sok od cvekle sa malo rena.

- Cele žitarice često su na njegovom meniju, ovakve kaše produžavaju osećaj sitosti i stabilizuju šećer u krvi. Odličan su izvor vitamina B i brojnih minerala, a sadrže i dijetalna vlakna. Putin može i da preskoči ručak jer mu kaša daje osećaj sitosti - rekla je Srejić Ferluga.

Putin jede sladoled foto: pritnscreen/youtube/ruptly

Vladir Putin voli da pije kefir, omiljeni kiselomlečni proizvod u Rusiji, prenose Večernje Novosti.

- Pošto više voli ribu od mesa, obezbeđuje dovoljan unos omega-3 masnih kiselina. Unos laganih proteina balansira jagnjetinom i tako osigurava dovoljno izvora gvožđa - rekla je Jovana Srejić Ferluga.

Šta vi mislite o Putinovoj ishrani i da li vas je nešto iznenadilo sa njegovog menija, pišite nam u komentarima.

Video: Vladimir Vladimirovič Putin i svi sportovi kojima se bavi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Drago

    28. april 2021 | 07:58

    Živio ti nama Putine stopet pa opet.

  • DDDDD

    27. april 2021 | 23:50

    😂😂😂😂😂😂a zaboravili ste kavijar😂😂😂Nabrojaste sve sta jede cijela Evropa ali ono sta svi Rusi sa vecim novcanikom jedu niste 😂😂😂eeeeee🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA