Čuveni deda Đorđe danas puni 93 godine: Večeras premijera dokumentarca o čuvenom čuvaru Zejtinlika

Dokumentarni film "Čuvar časti i ponosa" približiće gledaocima više od šest decenija bdenja Đorđa Mihailovića

  • 12
Đorđe Mihailović Deda Đorđe Foto: Telegraf

U Solunu pre tačno 93 godine rođen je Đorđe Mihailović, čuveni deda Đorđe. Omaž legendarnom čuvaru srpskog groblja Zejtinlika, koji je nastao ponajviše zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Solunu, premijerno će biti danas pred publikom.

Deda Đorđe više od pola veka dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Posle oca Đura i dede Save, on je treća generacija Mihailovića čuvara groblja.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio je pesmu čuvaru Zejtinlika, Đorđu Mihailoviću, "Maršira svu noć".

Seća se vremena kada je počeo dužnost 1960. godine. Solun je tada, kaže, imao 160.000 ljudi, a danas broji 1,5 miliona. Groblje je, objašnjava, bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine, i sada je groblje praktično, kaže, u centru.

Dokumentarni film

Dokumentarni film "Čuvar časti i ponosa" približiće gledaocima više od šest decenija bdenja Đorđa Mihailovića nad usnulim pukovima srpske vojske, zaustavljenim na vratima slobode i otadžbine. Emitovaće ga RTS, na svom Drugom programu u 17.10, a Radio-televizija Republike Srpske, istog dana u 21.00.

Film, u realizaciji World media iz Banjaluke (preveden na grčki), pomogli su Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, kao i kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Video: Telegraf na Zejtinliku sa čuvarem Đorđem Mihajlovićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Toma

    1. maj 2021 | 15:01

    Deda Djordja pozbajem 40 godina, jos uvek radi i docekuje posetioce Zejtimlika svetog mesta stradslih srba i saveznika. Doduse, sada ga menja cuveni kraljevacki novinar koji se ozenio grkinjom, Predrag Nedeljkovic. Vec nekoliko godina sa izuzetnim poznavanjem istorije, u potpunosti je zamenio Dordja u ovoj veoma odgovornoj i teskoj duznosti!!

  • nikolas

    1. maj 2021 | 15:19

    ZIVI NAM I ZDRAVI BILI DOBRI COVECE -SRPSKI JUNACE !!!

  • Христина

    1. maj 2021 | 16:55

    Жив био Деко

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA