Važno upozorenje stručnjaka: Presecite gumice na zaštitnim maskama pre bacanja

Poslednjih meseci sve češće vidimo odbačene maske na ulici, ali i u prirodi

  • 5
Maska Foto: Pexels / Gustavo Fring

Pandemija korona virusa dovela je do toga da su maske za lice postale nezaobilazni deo "odevne kombinacije", jer je maska jedna od najboljih načina prevencije širenja zaraze.

Ipak, kako bi zaštitili prirodu i ostatak bića koja oko nas žive, moramo da vodimo računa gde i kako bacamo maske.

Nažalost, poslednjih meseci sve češće vidimo odbačene maske na ulici, ali i u prirodi. Ovim ne samo da zagađujemo sve oko nas, već ugrožavamo i druga živa bića.

Sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu upozorili na koji način je potrebno odlagati maske, a njihovu objavu prenosimo u celosti:

"Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka Kovid-19 pandemije do danas, zabeleženi su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od...Posted by Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu on Tuesday, 27 April 2021

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i hronične posledice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posledice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što na kraju takođe može dovesti do uginuća.

Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice, i da ih odložite na za to predviđeno mesto", naveli su sa Fakulteta.

Video: Kon: Odabir je između vakcine i zaražavanja, nema između

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miloš

    5. maj 2021 | 11:19

    Onaj ko je toliko nesavestan da baci masku gde mu se prohte sigurno neće razmišljati da li da je preseče i ne, i hoće li time ugroziti život neke životinje

  • majalena

    5. maj 2021 | 12:59

    Mentalnom sklopu, koji masku ne baca iskljucivo u kantu za smece, ne morate slati nikakve apele.To mozga nema.

  • mama

    5. maj 2021 | 13:37

    Zapad jenekad bio cist sad ima maski po cjelom gradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA