"Minijaturna Pompeja" otkrivena ispod nekadašnjeg bioskopa u Veroni

Izgleda da je drevna rimska građevina sa "veličanstvenim zidovima sa freskama" preživela požar

  • 0
Verona Italija

Foto: Tanjug/AP

Drevna rimska građevina pronađena je tokom iskopavanja u bivšem bioskopu u Veroni, gradu na severu Italije, u okviru otkrića koje je opisano kao "minijaturna Pompeja".

Do ovog otkrića se došlo tokom iskopavanja u podrumu bioskopa Astra, koji je u fazi renoviranja nakon što je više od 20 godina bio napušten, prenosi Bi-Bi-Si.

Sa svojim "veličanstvenim zidovima sa freskama", zgrada koja datira iz drugog veka "podseća na minijaturnu Pompeju", rekao je arheološki nadzornik Verone.

 

Još uvek, međutim, nije jasno kakvu je funkciju imala zgrada, ali stručnjaci kažu da je izgleda preživela požar jer se krov srušio.

Među nalazima je takođe bilo predmeta od ugljenisanog drvenog nameštaja.

- Čini se da je požar okončao prisustvo posete kompleksu - rekao je nadzornik, dodajući da je, uprkos požaru, "okruženje očuvano netaknuto, s veličanstvenim bojama zidova sa freskama iz drugog veka".

Pronalazak i dokazi o požaru prouzrokovali su da se podvuče paralela sa drevnom Pompejom, koja je uništena erupcijom vulkana Vezuv u 79. godini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA