• 1

Nikola kroz čitavu srednju nije izostao ni sa jednog jedinog časa: Razlog za to je genijalan

Nikola kaže da nije izostajao jer nije želeo da stvara loše radne navike, a zbog nula izostanaka škola mu je dodelila simboličan poklon

  • 1
srednja skola, srednjoškolci, učionica

Foto: Unplash/Taylor Wilcox

Vaspitno-obrazovni radnici iz godine u godinu upozoravaju na previsok broj izostanaka učenika s nastave. Ali, postoje i pozitivni primeri, poput učenika Nikole Despalatovića iz V gimnazije "Vladimir Nazor" u Splitu. U sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja Nikola nije izostao nijedan čas.

Prema podacima koje je u e-Rudniku objavilo Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske, u prošloj školskoj godini 2019/2020. učenici su izostali sa ukupno 23.074.129 časova. Te godine neopravdanih je bilo 513.177, dok su opravdana 22.560.952 izostanka.

"Doprinos" toj nimalo pozitivnoj statistici nije dao i Nikola Despalatović, maturant V gimnazije u Splitu. Ni prošle, ni godine pre, ni one pre... Nikola, naime, za sve četiri godine svog srednjoškolskog obrazovanja s nastave nije izostao - ni jedan čas.

- Istina, nisam izostao nijednom, a glavni razlog je sreća koja me je pratila sa zdravljem, a i dobra volja - kaže Nikola.

Pojava da čitav razred odluči da pobegne s nastave nije retkost. Nikola kaže da se to u njegovom razredu nije događalo, jer je uz njega u učionici uvek bilo i drugih odgovornih učenika u takvim situacijama i smatra da bi i njih trebalo pohvaliti.

- Naravno da sam nekada bio umoran i nepripremljen u potpunosti za ispitivanje, ali to nikada nije bio razlog da preskočim nastavu. Nisam želeo da stvorim loše radne navike i da budem nekorektan prema školskim drugovima i prijateljima. Smatram da je onlajn nastava bila prilika da nastavim da budem redovan na nastavi, a i alarm je uvek na vreme zvonio - priča Nikola.

Otkriva da je sve četiri godine prolazio s vrlo dobrim uspehom. Smatra i da mu neizostajanje s nastave nije mnogo skratilo proces učenja kod kuće jer mu je, kao svima, u nekim trenucima bilo teško da bude potpuno koncentrisan baš na svakom času.

- Želim da naglasim da postoji mnogo odgovornih i poštenih učenika koji nisu uspeli da prisustvuju baš svakom času kao ja, zbog nekih vannastavnih obaveza ili problema sa zdravljem. I oni zaslužuju pohvalu. Smatram da, ako bi se više govorilo o ovakvim pozitivnim primerima, sigurno bi ih više i bilo. Možda bi i nekakva nagrada bila dodatni motiv - ističe Nikola.

Pred njim su sada ispiti mature.

- Mislim da je svaka generacija nakon štrajka i početka pandemije zakinuta na svoj način. Najveći je izazov bila izmena onlajn nastave i nastave uživo, to jest saznati na vreme kako stvari stoje i za šta se tačno pripremati. Ono što nas je sve rastužilo je otkazivanje maturskog putovanja i plesa. Za dobru volju koja me je držala ove četiri godine zahvaljujem svom razredu, razrednoj starešini, svim profesorima koji su mi predavali i direktorki - poručuje zaključno Nikola.

Zbog nula izostanaka škola je Nikoli dodelila simboličan poklon. Takva praksa nagrađivanja učenika koji nemaju ni jedan izostanak u godini u V gimnaziji traje već šest godina s izuzetkom prošle školske godine kada je veliki deo nastave održan na daljinu, kaže direktorka škole, Ankica Kovač.

- Škola na ovaj način želi da pokaže da podržava i ceni one koji obavezu redovnog pohađanja nastave shvataju ozbiljno i odgovorno. Nažalost, svedoci smo enormnog broja izostanaka učenika kako u srednjim tako i osnovnim školama. Preko 90 posto ih je opravdano zahvaljujući besramnoj "saradnji" učenika i roditelja. Poznata i porazna činjenica za sve nas koji učestvujemo u vaspitavanju dece... Na sreću, ima i onih koji dokazuju da se može drugačije; upravo Nikola predstavlja izuzetak izuzetnog sjaja, velike upornosti i neupitne radne etike. Nikola, počašćeni smo što si (bio) naš - poručuje direktorka Kovač.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima