• 0

Da nije tužno, bilo bi smešno: XXL kovčege nekad pravili samo po narudžbini, sad su redovna pojava

Kovčezi veće veličine ranije su bili dostupni samo po posebnoj narudžbini, ali to više nije slučaj

  • 0
Kovčeg za gojazne debele

Foto: Profimedia/AFP

Kovčezi u XXL veličini, koji su tridesetak centimetara širi od regularnih, sa ojačanim dnom i sa više ručica sa strane, počeli su masovno da se proizvode u Norveškoj, zbog sve većeg broja ljudi koji imaju problem sa prekomernom težinom.  

Ovaj zdravstveni problem koji pogađa sve veći broj populacije, uticao je i na posao pogrebnika koji su sada prinuđeni da prave kovčege u XL i XXL veličinama. Ovakvi primerci su do pre desetak godina bili nezamislivi, međutim, oni su danas potpuno normalna pojava.

Iz jednog od poznatijih pogrebnih preduzeća u Norveškoj kažu da XL kovčege prodaju gotovo svakodnevno, dok one u XXL veličini barem jednom nedeljno.

Kovčezi veće veličine ranije su bili dostupni samo po posebnoj narudžbini, ali to više nije slučaj.

Danas je standardni kovčeg širok 55 centimetara, onaj u XL veličini je širi 10 centimetara, a u XXL veličini za 28 centimetara, ima čvršće dno i dodatne ručke, prenosi Sputnik.

Mlada gojazna devojka

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Kada nekoga stavimo u kovčeg, važno je održati dostojanstvo. Pre smo podizali sanduke sa dvoje ljudi, a sada nam je potrebno i četvoro njih - rekao je Svanholm vlasnik pogrebnog preduzeća.

Svanholm se dobro seća kada je pre nekih 12 godina prvi put video specijalne aranžmane za dizanje ovih pogrebnih sanduka na sajmu na Floridi.

- Nekad smo se smejali Amerikancima. Bili smo srećni što smo ih izbegli ovde u Norveškoj. Sada smo zapravo sami došli do tačke kada ih imamo. Nikad to nisam mogao da zamislim - rekao je.

Nisu samo kovčezi usled povećane gojaznosti stanovništva pretrpeli promene. Nosila koja prenose preminule takođe su vremenom postala šira i jača i mogu nositi do 250 kilograma.

Približno 1 od 4 muškaraca i 1 od 5 žena u srednjim godinama je gojazno, a slična situacija je i sa decom gde 1 od 6 mališana ima ovaj problem.

Visok indeks telesne mase godišnje odnese 2.400 života u Norveškoj i podstiče brojne slučajeve kardiovaskularnih bolesti, dijabetes i druge hronične bolesti, saopštio je nedavno Norveški institut za javno zdravlje.

Video: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima