U 2021. milioni žena širom sveta ne može normalno da živi tokom "onih dana": Izveštaji zabrinjavaju

U Čadu i Centralnoafričkoj Republici, žene tih dana ne izlaze iz kuće. Ponekad im čak i običaji to ne dozvoljavaju

  • 1
devojka devojke lepota lice žena žensko lica žene Foto: PIxabay

Za većinu žena koje žive u bogatim zemljama sveta "oni dani" su tek mala neprijatnost. Trpe par sati ili dva dana grčeve, eventualno jače bolove... Imaju promene raspoloženja i razmišljaju kako da uložak ili tampon odnesu do toaleta a da sve kolege "ne provale". Nažalost, za milione žena širom sveta menstruacija je i dalje sinonim za sramotu, breme, i razlog da "propuštaju da žive", piše CNN.

Najnoviji izveštaj UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da se žene u mnogim zemljama u razvoju i dalje bore da bezbedno prođu kroz menstrualni ciklus jer im fale ulošci, voda i mesto gde mogu da se okupaju i presvuku. Analiza koja je objavljena prošle sedmice je više nego zabrinjavajuća.

Ona pokazuje da, i pored svog truda da se svakom čoveku na svetu obezbedi pristup vodi, i osiguraju sanintetski i higijenski uslovi za normalan život, menstruacija je i dalje tabu tema u mnogim zemljama.

Istraživači su otkrili da jedna od pet devojaka i žena u Etiopiji, Samoi i Laosu, i jedna od sedam u Nigeriji i Burkini Faso, koriste proizvode koji nisu namenjeni za menstralne dane, čime povećavaju rizik od infekcije i brojnih zdravstvenih problema.

Polovina devojaka i žena u Nigeriji tvrdi da nemaju prostoriju u kojoj mogu da se operu i presvuku tokom tih dana. U još najmanje pet zemalja žene koje žive u ruralnim područjima nemaju nikakvu privatnost kada treba da obave ličnu higijenu tokom ciklusa.

Čak 38 odsto žena u Etiopiji koje i imaju "privatnost" prilikom kupanja i presvlačenja, kaže da to čine u higijenskim i bezbednim uslovima.

Ne mogu u školu, na posao, tih dana "ne smeju" da žive

Za milione žena jedino bezbedno i privatno mesto tokom onih dana jeste njihov dom, zbog čega propuštaju mnoge stvari u životu. Više od polovine žena u Bangladešu i 2/3 žena u Nepalu kažu da ne mogu da učestvuju u dnevnim aktivnostima tokom ciklusa. U Čadu i Centralnoafričkoj Republici, žene tih dana ne izlaze iz kuće. Ponekad im čak i običaji to ne dozvoljavaju.

U Nepalu polovina ispitanih žena iz siromašnih zajednica kažu da tokom "onih dana" moraju da jedu u drugoj prostoriji, dok jedna od sedam žena je prinuđena da tokom ciklusa spava u štali ili kućici od blata.

Običaj da iz zajednice "proteruju žene" tokom ciklusa u štale i kuće od blata naziva se čaupadi. Čaupadi je zakonom zabranjen u Nepalu od 2005. godine, međutim, u ruralnim područjima i siromašnim zajednicama je i dalje široko rasprostranjen.

Međutim, nisu izolovane samo žene iz siromašnih zajednica. Istraživanje pokazuje da čak 30 odsto žena iz veoma bogatih zajednica u Nepalu moraju da jedu u drugoj prostoriji dok krvare. Za to vreme zabranjeno im je da idu u verske objekte i obavljaju neke druge svakodnevne obaveze.

Dok je ženama zabranjeno da učestvuju u nekim društvenim događajima, u nekim zemljama nedostatak sredstava i nemogućnost da sebi obezbede higijenske uslove van kuće, sprečava mnoge žene da žive normalno.

Uglavnom će devojčice i mlade žene da se povuku u svoje domove i tokom "onih dana" neće čak ići ni u školu, ni na posao. U Burkini Faso tako živi čak 15 odsto devojčica, na Obali Slonovače 20%, a u Nigeriji 23 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA